Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вимоги до виробництва органічної продукції наблизили до євростандартів

1 серпня 2018, 15:02
1287
0
Автор:
Реклама

Регламентовано вимоги до виробництва, маркування та обігу органічній продукції, а також встановлено основні принципи сертифікації органічного виробництва з деталізацією по галузях (органічного рослинництва, тваринництва, вирощування грибів, аквакультури, виробництва кормів, харчових продуктів, морських водоростей).

Відповідний Закон № 2496 - VІІІ "Про основні принципи і вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" опубліковано 1 серпня 2018 в офіційному виданні "Голос України".

Закон набуває чинності завтра, 2 серпня, і вводиться в дію через рік, але вже з 2 серпня Кабміну необхідно вжити заходів щодо приведення нормативно-правових актів у відповідність до Законом. Зокрема, забезпечити на момент введення в дію Закону функціонування реєстрів операторів, органів сертифікації, органічного насіння і садивного матеріалу, а також Перелік органів іноземної сертифікації.

Виробник органічної продукції має використовувати безпечні технології, відновлювані ресурси та чисту воду.

В процесі органічного виробництва забороняється застосування будь-якої неприродної або неконтрольованої дії на геном сільськогосподарських рослин і тварин, агрохімікатів, пестицидів, антибіотиків, гормональних препаратів, методів електричної або іншої стимуляції, іонізуючого випромінювання, стимуляторів росту тощо

Виробники органічної продукції зобов'язані будуть проходити сертифікацію (з обов'язковою щорічною виїзною інспекцією). Такі підприємства включаються до реєстру операторів ринку органічної продукції. Повноваження по сертифікації органічного виробництва отримають акредитовані органи сертифікації.

Продукт дозволяється маркувати як органічний тільки за умови, що він:

- вироблений відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;

- містить не менше ніж 95 % органічних інгредієнтів сільськогосподарського походження (за вагою без врахування частки води та кухонної солі);

- містить не більше 5 % за (вагою) неорганічних інгредієнтів, що включені до переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), які дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва в гранично допустимих кількостях.

Органічна продукція має маркуватися державним логотипом. Обов'язковим елементом маркування є кодовий номер, який розміщується під державним логотипом і містить акронім, що ідентифікує державу походження, напис "organic" і реєстраційний код органу сертифікації.

Реклама будь-якого неорганічного продукту як органічного, у тому числі використання напису "органічний продукт" в іменах і торгових марках, вважається недобросовісною рекламою.

Реалізація органічної продукції дозволяється будь-якими суб'єктами господарювання тільки за наявності відповідного сертифікату.

При переході від виробництва неорганічної до виробництва органічній продукції (перехідний період) оператор зобов'язаний дотримуватися вимог законодавства у сфері органічного виробництва. Операторам заборонено реалізовувати продукцію, вироблену під час перехідного періоду, як органічну.

Новий Закон не поширюється на виробництво і обіг продукції, призначеної для власного споживання, парфюмерно-косметичної продукції та лікарських засобів, продукцію полювання і рибальства, вилучену з природного середовища.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини