Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про антикорупційний суд

Реклама

Верховна Рада ухвалила Закон "Про Вищий антикорупційний суд" (законопроект №7440).

До законопроекту було подано 1927 поправок, які з 23 травня розглядалися в практично порожньому залі. Оскільки наступний тиждень не був сесійним, друге читання продовжилося 5 червня. Цього тижня більшість депутатів також не брали участі в обговоренні і голосуванні. Таким чином, жодна правка не була підтримана - в залі усі ці дні просто не було достатньої кількості людей. Парламентарі говорили про порушення регламенту, оскільки допрацьована профільним комітетом редакція законопроекту не була надана їм для ознайомлення в передбачений термін - за 10 днів до початку розгляду в другому читанні.

Формальний розгляд правок завершився вранці 7 червня. Цього дня до Парламенту прибув Президент Петро Порошенко (ініціатор законопроекту), який закликав депутатів ухвалити Закон. Після промови Президента спікер Андрій Парубий оголосив перерву для того, щоб у Комітеті у черговий раз погодили зауваження, які, зокрема, стосувалися участі в процедурі відбору антикорупційних суддів міжнародних експертів.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд визначається як постійно діючий вищий спеціалізований суд в системі судоустрою, юрисдикція якого поширюється на усю територію України. Суд розглядатиме віднесені до його відання справи в якості суду першої і апеляційної інстанцій. Встановлені вимоги до віку і стажу роботи кандидата на посаду антикорупційного судді, а також додаткові спеціальні вимоги. Також передбачені обмеження для призначення на посаду судді. Крім того, визначається процедура відбору, до якої повинні притягнути міжнародних експертів(якими можуть бути українці).

Після 2-годинної перерви, відведеної для засідання Комітету, погоджену редакцію представив його голова Руслан Князевич. Депутатам перед голосуванням роздали схвалений документ і вони підтримали озвучені Р. Князвичем правки ("за" проголосувало 286 депутатів).

Зокрема, вирішено, що за ініціативою не менше 3 членів Громадської ради міжнародних експертів питання відповідності кандидата на посаду судді розглядається на спеціальному спільному засіданні ВККС і Громадської ради. рішення про відповідність приймається більшістю від загального складу ради і комісії за умови, що за нього проголосувала не менше половини членів ради. У разі неприйняття рішення кандидат припиняє участь в конкурсі. Спеціальне засідання проводиться не пізніше ніж на 30-й день після оголошення результатів іспиту на професійну компетентність. За запитом не менше ніж 3 членів ради перед спецзасіданням може проводитися співбесіда з кандидатом, у якій беруть участь не менше 6 членів ВККС.

При відборі переможців, у випадку якщо кандидати набрали однакові бали враховується стаж роботи в суді, науковий ступінь, загальний стаж професійної діяльності у сфері права (за спадаючою).

Кількість суддів визначається згідно із Законом про судоустрій з урахуванням бюджетних витрат, необхідних для функціонування суду. На посаду антикорупційного судді може претендувати кандидат, який окрім відповідності загальним вимогам, володіє знаннями і навичками, необхідними для розгляду корупційних справ.

У свою чергу, членом Ради можуть бути призначені як громадяни України, так і іноземці, які мають високі професійні якості, громадський авторитет, як мінімум 5-річний досвід роботи в інших країнах і досвід здійснення процесуального керівництва або підтримки звинувачення в суді у корупційних справах. Склад формують міжнародні організації, в раді має бути як мінімум три іноземці.

Передбачено, що оплата роботи членів ради дорівнює посадовому окладу судді Верховного Суду. Іноземцям компенсуються витрати на проживання в Україні і переїзд.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини