Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

Реклама

1. Під ризик податкових перевірок підпадає більше юросіб

Платників податків - юридичних осіб з високим ступенем ризику буде внесено до плану-графіка проведення документальних перевірок у випадках: реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) нижче за собівартість; якщо різниця між собівартістю реалізованої продукції та чистим доходом не перевищує 10 % собівартості; декларування експортних або імпортних операцій без їх фактичного здійснення; зростання вдвічі та більше кредиторської заборгованості за продукцію впродовж двох попередніх років при зростанні запасів; якщо сума інших операційних, адміністративних витрат і витрат на збут перевищує собівартість реалізованої продукції; якщо інші операційні витрати перевищують суму матеріальних витрат і витрат на оплату праці. Зміни передбачено наказом Мінфіну від 26 березня 2018 року № 386, який набув чинності 29 травня.

2. Податкові та митні пільги, упроваджені на період АТО, мають намір зберегти

Верховній Раді рекомендовано ухвалити законопроекти № 8349 і № 8350, спрямовані на збереження наявних пільг зі сплати військового збору з грошового забезпечення учасників Операції об'єднаних сил. Також передбачено збереження пільг з оподаткування ПДВ операцій увезення й постачання в Україну бронежилетів, шоломів, лікарських засобів і медичних виробів, продукції оборонного призначення на період операції. Крім того, продовжують дію пільг зі сплати ввізного мита. Нагадаємо, пільги встановлено на період проведення антитерористичної операції, формат якої змінено.

3. Трудові перевірки підприємств у зоні АТО хочуть відновити

Верховній Раді рекомендовано взяти за основу законопроекти № 8045 і № 8101 стосовно відновлення трудових перевірок підприємств в зоні АТО. Порядок здійснення державного нагляду за дотриманням законодавства про охорону праці й державного контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення має затвердити Кабмін. Запропоновано не поширювати дію мораторію на проведення Держпраці планових і позапланових перевірок суб'єктів господарювання, що провадять діяльність у зоні АТО, крім населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, і населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення.

4. Нові санкції зачепили фінансовий сектор

Постановою НБУ від 24 травня 2018 року № 55 продовжено механізм реалізації банками, небанківськими установами, національним оператором поштового зв'язку, платіжними організаціями застосованих СНБО санкцій. Також дозволено докапіталізацію підсанкційних українських банків їхніми материнськими структурами, зареєстрованими відповідно до законодавства іноземної держави. Крім того, Комітет з питань нагляду і регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем НБУ скасував реєстрацію внутрішньодержавної системи розрахунків WebMoney.UA (дочірнього підприємства «Фінансова компанія «Елми»). Також скасовано реєстрацію «ВМ-Фактор» і ТОВ «Пеймастер».

5. Банк, що припиняє діяльність, нараховує регулярний збір до Фонду гарантування вкладів фізосіб

Рішенням Фонду від 1 березня 2018 року № 615 встановлено порядок нарахування регулярного збору банком, який ухвалив рішення про припинення банківської діяльності. Після того як НБУ ухвалить рішення про відкликання банківської ліцензії в банку, який припиняє свою діяльність без припинення юридичної особи, регулярний збір, зокрема й у формі диференційованого збору, нараховується до Фонду за період з дня, наступного за днем закінчення останнього розрахункового періоду, до дня, що передує дню відкликання банківської ліцензії. Банк оплачує його в день такого відкликання. Також ці банки буде виключено з реєстру учасників Фонду й упродовж семи робочих днів вони мають повернути Свідоцтво учасника. Рішення діє до 1 серпня 2020 року.

6. Уповноважена особа Фонду не може бути відповідачем у справі щодо нікчемності правочину неплатоспроможного банку

Велика Палата Верховного Суду роз'яснила, як застосовувати норми права щодо нікчемності правочинів неплатоспроможного банку та повноважень уповноваженого Фонду гарантування вкладів фізосіб. Спори про нікчемність правочинів між суб'єктами господарювання є господарсько-правовими і їх мають розглядати суди господарської юрисдикції. Уповноважена особа Фонду не виступає в цих правовідносинах як самостійний суб'єкт, а діє від імені банку, і саме банк є належним відповідачем у справі. Наказ (рішення або інший документ) про нікчемність правочинів є внутрішнім розпорядчим документом банку як суб'єкта господарювання, виданим Фондом або уповноваженою особою Фонду як керівником банку в межах своїх повноважень. Такий наказ не є односторонньою угодою. Накази (рішення) про нікчемність правочинів не можуть встановлювати обов'язки для третіх осіб, зокрема й контрагентів банку, тому сам факт видання наказу про нікчемність правочину не може вважатися порушенням прав іншої сторони правочину. Рішення Велика Палата винесла 11 квітня 2018 року.

7. Електронні гроші та платежі мають намір врегулювати

Верховній Раді рекомендовано взяти за основу законопроект № 7270 щодо регулювання переказу коштів. Таким чином буде врегульовано роботу платіжних систем і установ, обіг електронних грошей та функціонування відповідних платіжних інструментів, а також відповідальність за порушення в цій сфері. Платіжні установи зможуть відкривати клієнтам рахунки й електронні гаманці, випускати платіжні картки й електронні гроші, їх обслуговувати. Постачальники комунальних та інших послуг виставлятимуть електронні інвойси, надаватимуть їх банкам і платіжним установам, прийматимуть за ними платежі через електронні сервіси й розносити їх по рахунках споживачів. Штраф (100 тис. НМДГ) або обмеження свободи на строк від одного до трьох років із конфіскацією майна передбачено за випуск електронних грошей без узгодження правил їх використання з Нацбанком або за їх розповсюдження, надання засобів поповнення, прийом електронних грошей в обмін на готівку та безготівкові кошти без затверджених правил. Відповідну статтю під номером 200-1 запропоновано внести до Кримінального кодексу.

8. Діють нові вимоги до автоперевізників для отримання квот

Згідно з наказом Мінінфраструктури від 4 травня 2018 року № 199 міжнародні автоперевізники, які бажають скористатися багатосторонньою квотою Європейської конференції міністрів транспорту, повинні підтвердити належну фінспроможність, яку забезпечено основними засобами, оборотними активами на загальну суму не менш як 9 тис. євро на перше авто і 5 тис. євро (або еквівалент в національній валюті) на кожний наступний ТЗ, заявлений для участі в конкурсі. Раніше достатньо було підтвердженого капіталу в розмірі не менше за 4,5 тис. євро на перший автомобіль і 2,5 тис. євро (або еквівалент в національній валюті) - на кожен наступний. Також оновлено форму листа-повідомлення про участь у конкурсі з розподілу дозволів ЄКМТ.

9. Змінено форму звітності з ПДВ

Наказом Мінфіну від 23 березня 2018 року № 381, який набув чинності 1 червня, змінено додатки до декларації з ПДВ в частині: розрахунку коригування сум ПДВ (Д1); розшифровки податкових зобов'язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5); розрахунку податкових зобов'язань за операціями, для яких установлено бюджетну дотацію для розвитку сільськогосподарських товаровиробників і питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (ДС9).

10. З підзаконних актів продовжують виключати вимоги щодо печатки

Постановою Кабміну від 30 травня 2018 року № 419 скасовано вимоги про проставляння печатки на: акті відбору зразків продукції для визначення її якісних показників відповідно до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»; заявах на визначення квоти на наркотичні засоби, психотропні речовини; на визначення методу знищення; акті знищення; балансі матеріально-товарних цінностей; звіті про виробництво, виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, препаратів та ін.; формі відомостей про наявність матеріально-технічної бази та кваліфікаційний рівень працівників (для виробництва лікарських засобів в умовах аптеки).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини