Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Доступ до правосуддя через призму архітектури

24 квітня 2018, 15:44
259
0
Автор:
Реклама

У Києві під година конференції "Належне відправлення правосуддя - запорука громадської довіри до суду"організована Програмою USAID "Нове правосуддя" спільно з Вищою радою правосуддя, Радою суддів України та Державною судновою адміністрацією України, відбулася сесія на тему "Архітектура судів в Україні". Під годину цієї сесії учасники обговорили питання проектування будівель судів в Україні з урахуванням стандартів їх будівництва відповідно до Державних будівельних норм на прикладах новозбудованих і реконструйованих споруд.

Перш за усе заступник Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна ознайомила присутніх із сучасним станом вирішення цього питання та планами ДСА стосовно спорудження будівель судів у майбутньому а також щодо покращення умів для людей із інвалідністю. Зокрема вона зазначила, що на даний момент лише 18% судів забезпечені приміщеннями, які відповідають основним нормативним вимогам ДБН В. 2.2-26:2010. "Будинки і споруди. Суди". Втім ситуація поступово змінюється, оскільки ДСА намагається вживати заходів, на усунення найбільш кричущих недоліків. Зокрема вже на 75% забезпечено заміну металевих огороджень лави підсудних у судах всіх інстанцій. Крім того активно ведеться робота по покращенню умів доступу до приміщень судів для осіб з особливими потребами : встановлюються пандуси, кнопки виклику біля входів у будівлі, маркуються перепади рівнів підлоги, облаштовуються спеціальні місця для ознайомлення за матеріалами справ, інформаційні таблички дублюються шрифтом Брайля.

Також здійснюється й робота по капітальному ремонту та реконструкції приміщень судів. Зокрема у 2018 році заплановано відкрити 10 реконструйованих та капітально відремонтованих будівель судів апеляційної та першої інстанцій.

У свою чергу Ірина Бєліковакерівник Територіального управління ДСА в Запорізькій області, та Вадим Петренкоархітектор Архітектурного бюро "АС Проект", детально презентували один з найбільш вдалих реалізованих проектів в Україні - реконструкцію будівлі для розміщення Орджонікідзівського районного суду міста Запоріжжя, якові чи не вперше в Україні було здійснено у повній відповідності до вимог ДБН В. 2.2-26:2010. "Будинки і споруди. Суди". Реконструкцію було проведене протягом квітня - грудня 2017 року.

Будівлю поділено на низку функціональних зон із різним режимом доступу. Кожна з цих зон забезпечує належне виконання різних функцій : приміщення для відвідувачів, приміщення для конвойних та підсудних, приміщення для суддів, зали судових засідань, приміщення для адміністративного персоналу, кімната охорони, технічні приміщення.

Усю будівлю оснащене системою технічної укріпленості, яка забезпечує споживи охорони, в тому числі конвоювання підсудних, та пожежної безпеки. Проведене також комплексні заходь із підвищення енергоефективності.

Територію суду поділено на зону загального користування та службову зону. Остання використовується в тому числі для потреб конвоювання підсудних.

Спікери пообіцяли не зупинятися у своїх напрацюваннях і анонсували ще два проекти - будівлі Шевченківського та Дніпровського районних судів м Запоріжжя. Будівельні роботи у першій з них мають початися вже цього року. Також планується велика робота у будівлі Мелітопольського міськрайонного суду.

Завершивши сесію Андрій БурийГолова правління ГФ "Право і демократія", координатор напряму "Судова система та судова реформа в Україні", який розказав про результати досліджень питання забезпечення права людей з інвалідністю на вільний доступ до будівель судів, які здійснювалися у 2015 - 2017 роках.

У результаті цих досліджень вироблено рекомендації що покращення архітектурної, інформаційної та правової доступності судів.

У частині архітектурної доступності має бути налагоджена співпраця ДСА, судів та органів місцевого самоврядування, оскільки значна кількість заходів для покращення існуючих умів доступу виходить за межі компетенції суду та ДСА.

Що стосується інформаційної доступності, то покращити її значно простіше. Наприклад, можна зручніше для користувача та оперативніше розміщувати інформацію на сайті суду, встановити інформаційні дошки лише на першому поверсі, а також здійснити інші елементарні заходь, які не потребують значного фінансового ресурсу.

Питання забезпечення правової доступності мають бути вирішені перш за усе внесенням змін до процесуального законодавства. Але важливим є і навчання як працівників апарату судів, так і суддів навичкам спілкування із особами із інвалідністю, яку вже організовано і буде проводитись і надалі.

У ході обговорення учасники дійшли висновку, що архітектурне рішення будівель судів, та зокрема забезпечення врахування потреб людей з інвалідністю, є необхідною частиною забезпечення доступності правосуддя, а отже - й елементом формування довіри до судової системи. З цією метою має бути проведена значна спільна робота ДСА, судів, інших державних органів, органів суддівського самоврядування, органів місцевого самоврядування та громадськості, спрямована на розроблення рекомендацій, норм та стандартів, а також їх впровадження.

Нагадаємо, протягом двох днів відбувалось обговорення питань образу сідді в масовій культурі, значення суддівської мантії худо.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини