Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої заради правосуддя за 9-13 квітня

Реклама

1. Суддю Антона Чернушенка відсторонено від правосуддя

11 квітня Друга Дисциплінарна палата вирішила внести подання про звільнення з посади судді апеляційного суду міста Києва Чернушенка Антона Васильовича. Встановлено, що А. Чернушенко самоусунувся від виконання визначених законом обов' язків судді : з 3 серпня 2015 року і до цього годині без поважних причин на робочому місці не з' являється. Суддя вважається тимчасово відстороненим від здійснення правосуддя до ухвалення Вищою радою правосуддя рішення про звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати.

2. Одного суддю призначено в Херсон, одного - відряджено на Львівщину

12 квітня ВРП ухвалила внести подання Президентові України :

- призначення Скрипніка Леоніда Анатолійовича на посаду судді Комсомольського районного суду міста Херсона та переведення його на посаду судді до Херсонського міського суду Херсонської області.

- відрядження строком на шість місяців для здійснення правосуддя судді Олевського районного суду Житомирської області Винара Любомира Вікторовича до Яворівського районного суду Львівської області.

3. Шістьох суддів звільнено у відставку, чотирьох - за власним бажанням

12 квітня ВРП ухвалила звільнити за власним бажанням:

Пепеляшкова Олексія Степановича - з посади судді Суворовського районного суду міста Одеси;

Гончарова Романа Васильовича - з посади судді Приморського районного суду міста Одеси;

Овчаренко Галину Володимирівну - з посади судді господарського суду Донецької області;

Фаєр Юлію Григорівну - з посади судді господарського суду Одеської області.

У зв'язку з поданням заяв про відставку звільнено:

Захарову Аллу Сергіївну - з посади судді Солом'янського районного суду міста Києва;

Юрченка Ярослава Олександровича - з посади судді Львівського апеляційного господарського суду;

Тагієва Садіга Рза огли - з посади судді апеляційного суду Чернігівської області;

Танечника Ігоря Івановича - з посади судді апеляційного суду Львівської області;

Андреєва Віктора Васильовича - з посади судді Дзержинського міського суду Донецької області;

Кравчук Тетяну Станіславівну - з посади судді Приморського районного суду міста Одеси.

4. Юрія Бойка звільнено з посади судді за грубу недбалість

12 квітня ВРП ухвалила звільнити Бойка Юрія Олександровича з посади судді Царичанського районного суду Дніпропетровської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої заради правосуддя від 9 жовтня 2017 року № 3168/2дп/15-17. Встановлено, що суддя у низці справ істотно руйнує рядки складення повних текстів судових рішень та надіслання їх до Єдиного державного реєстру судових рішень, що унеможливило реалізацію учасниками суднового процесу наданих їм прав на апеляційне оскарження. Такі дії носили тривалий і системний характер.

5. У Вищій раді правосуддя проводитися оцінка корупційних ризиків

Відповідно до рішення ВРП від 12 квітня комісія з розробки Антикорупційної програми ВРП, утворена рішенням Заради від 18 травня 2017 року № 1170/0/15-17, проводити оцінку корупційних ризиків у діяльності Ради для підготовки проекту Антикорупційної програми, якові має затвердити згідно з положеннями статті 19 Закону України "Про запобігання корупції".

6. ВРП звернеться до ГПУ щодо злочину, вчиненого стосовно судді

Розглянувши 12 квітня повідомлення судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду Бондар Марини Володимирівни про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя, Рада ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину, вчиненого стосовно судді. М. Бондар повідомила, що у зв'язку з розглядом конкретної справи їй у мобільному додатку Viber почали надходити повідомлення від невідомої особині із вказівкою щодо порядку розгляду та погрозами про негативні наслідки за непослух.

7. Відбулась презентація Щорічної доповіді "Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні в 2017 році"

13 квітня в Чернівцях відбулась презентація Щорічної доповіді за 2017 рік "Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні". Захід організовано спільно Вищою радою правосуддя та проектом Заради Європи "Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини". Голова ВРП Ігор Бенедисюк наголосив, що презентація Щорічної доповіді має на меті сприяти відновленню довіри до судової влади та звернув увагу на необхідність спільних зусиль усіх гілок державної влади для забезпечення незалежності суддів, функціонування системи правосуддя, що відповідає суспільним очікуванням, а також європейській системі цінностей та стандартів захисту прав людини. Доповідь за 2017 рік - це офіційний документ, у якому вперше систематизовано та проаналізовано інформацію про стан забезпечення незалежності судової гілки державної влади в Україні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини