Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується сформувати нову систему діяльності судових експертів

5 квітня 2018, 16:21
148
0
Автор:
Реклама

Народний депутат Ігор Лапін запропонував сформувати систему незалежних від органів влади судово-експертних установ.

Відповідний законопроект № 8223 "Про судову експертизу і самоврядування судових експертів" зареєстровано у Парламенті.

Законопроектом встановлено єдині термінологічні визначення понятійного апарату, використовуваного в судово-експертній діяльності, визначено правовий статус і межі повноважень суб'єктів судово-експертної діяльності, а також врегульовано питання самоврядування судових експертів.

Передбачено, що самоврядування судових експертів здійснюється через діяльність рад судових експертів по видах судових експертиз, Експертно-кваліфікаційну комісію судових експертів, Раду науково-методичного забезпечення і Ревізійну комісію Національної асоціації судових експертів України, Раду судових експертів України, з'їзд судових експертів України.

Судовими експертами зможуть стати особи, що мають вищу освіту у відповідній галузі знань. Також їм необхідно буде пройти спеціальну професійну підготовку, скласти кваліфікаційний іспит, прийняти присягу судового експерта, а також отримати свідоцтво про присвоєння кваліфікації.

Несумісною з діяльністю судового експерта є робота на посадах, пов'язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, а також військова або альтернативна служба, нотаріальна і адвокатська діяльність.

При цьому вимоги щодо несумісності не поширюються на депутатів Верховної Ради АР Крим, депутатів місцевих рад (крім тих, що здійснюють свої повноваження у відповідній раді на постійній основі).

Проведення судових експертиз здійснюватиметься на договірній основі, а фінансування за рахунок бюджетних коштів або коштів фізичних, юридичних осіб залежно від того, який орган (особа) призначив судову експертизу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини