Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Управління національною безпекою систематизують

5 квітня 2018, 15:04
130
0
Автор:
Реклама

Депутати мають намір визначити механізми керівництва у сфері нацбезпеки та оборони, унормувати структуру і склад сектору безпеки і оборони, системи управління, координації та взаємодії його органів.

Відповідний законопроект № 8068 «Про національну безпеку України» ВР прийняла за основу 5 квітня.

Зокрема, законопроект пропонує встановити, що міністр оборони і його заступники призначаються із числа цивільних осіб.

Документом передбачається, що найвищою військовою посадовою особою у ЗСУ є Головнокомандувач Збройних Сил, закріплюється чіткий розподіл повноважень і компетенцій органів сектору безпеки і оборони.

Законопроект передбачає контроль над сектором безпеки і оборони з боку Верховної Ради та громадянського суспільства.

Також пропонується обмежити повноваження Міноборони щодо Нацгвардії. Документ передбачає, що із введенням воєнного стану Національна гвардія входить до складу сил оборони та підпорядковується Головнокомандувачу ЗСУ. У чинній редакції Закону «Про національну гвардію України» зазначено, що під час дії воєнного стану Нацгвардія підпорядковуються Міністерству оборони.

Законопроект прийнято з урахуванням пропозицій комітету ВР з питань національної безпеки і оборони. Ці пропозиції стосуються, зокрема, доповнення законопроекту:

- переліком національних інтересів, загроз національній безпеці, джерел і факторів, що впливають на їх виникнення;

- визначеннями термінів «об'єкти національної безпеки», «суб'єкти забезпечення національної безпеки», «системи забезпечення національної безпеки»;

- положеннями щодо обмеження сфери громадського контролю виключно нормами Закону «Про державну таємницю».

Крім того профільний комітет пропонує доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням окремих положень альтернативного законопроекту №8068-1.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини