Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кредитор може бути замінений у зобов’язанні, строк дії договору за яким закінчився: ВС

2 квітня 2018, 17:28
837
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду розглянув скаргу ДСНС на постанову апеляційного суду у справі № 44/497-б про визнання ТОВ банкрутом.

Ухвалою суду першої інстанції відмовлено в задоволенні заяви про заміну кредитора у цій справі. Ухвала мотивована тим, що договори відступлення права вимоги були укладені після припинення зобов'язань за договорами (закінчився строк дії цих договорів). При цьому, посилаючись на приписи ст. ст. 512, 514, 530, 559, 638 ЦК, ст. 180 ГК, вказав на те, що чинним законодавством передбачено право відступлення тільки дійсної вимоги, яка існувала на момент переходу цих прав.

Апеляційний суд скасував зазначену ухвалу та прийняв нове рішення, яким здійснив заміну кредитора.

Приймаючи оскаржене судове рішення, апеляційний господарський суд, виходячи з принципу презумпції правомірності правочину (ст. 204 ЦК), вказав на те, що договори, на які посилається заявник, у встановленому законом порядку не оскаржувались, недійсними не визнані, відтак є правомірними.

Колегія суддів Касаційного господарського суду дійшла висновку про відсутність підстав задоволення касаційної скарги та необхідність залишення постанови апеляційного суду без змін, як такої, що прийнята з дотриманням норм матеріального та процесуального права.

За загальним правилом, зобов'язання припиняється на підставах, встановлених договором або законом. Перелік цих підстав наведено у ст. ст. 599 - 601, 604 - 609 ЦК.

ВС зазначив, що Закон не передбачає такої підстави для припинення зобов'язання, яке лишилося невиконаним, як закінчення строку дії договору. Закінчення строку дії договору не припиняє невиконаного зобов'язання між сторонами.

Таким чином, Верховний Суд підтримав правову позицію висловлену ВСУ у постанові від 21 грудня 2016 року у справі № 905/2187/13 та ВС у постанові від 23 січня 2018 року по справі № 760/16916/14-ц.

Постанову по справі № 44/497-б було винесено 22 лютого 2018 року.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Детальніше про аспекти банкрутства Ви можете дізнатися, відвідавши практикум «Банкрутство: революція наближається», який відбудеться 17 квітня. З його програмою можна ознайомитися тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини