Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд повинен вказати валюту, в якій стягнено кошти

30 березня 2018, 10:21
191
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду при розгляді справи про стягнення відсотків за користування кредитом в доларах США роз'яснив, що відповідно до частини другої статті 533 ГК, якщо в зобов'язанні визначений грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті в гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом або іншим нормативно-правовим актом.

ВС вказав на неприпустимість одночасного зазначення в рішенні апеляційного суду про стягнення відсотків їх суми в доларах США і суми гривневого еквіваленту: "Резолютивна частина рішення апеляційного суду незрозуміла. Суд не вказав, в якій валюті стягнуті відсотки".

Крім того, апеляційний суд не врахував, що якщо кредитним договором не встановлений розмір відсотків після закінчення терміну його дії, він повинен визначатися на рівні облікової ставки Національного банку України (що відповідає правовій позиції ВСУ у справах № 6-1412цс16 і № 6-2322цс17). Апеляційний суд, задовольняючи частково позовні вимоги банку, дійшов висновку про стягнення відсотків в розмірі, передбаченому кредитним договором, а саме 48% річних і не звернув уваги на те, що стягнення відсотків в такому розмірі за межами договору законом не передбачено.

ВС повернув йому справу на новий розгляд зважаючи на невстановлення усіх фактичних обставин, від яких залежить правильне вирішення справи, і допущених порушень норм матеріального і процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Постанова у справі № 1622/17061/2012 (провадження № 61-2843св18) була ухвалена 1 лютого 2018 року.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини