Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АПК пропонують реформувати і справедливо перерозподілити дотаційні кошти

27 березня 2018, 09:09
166
0
Автор:
Реклама

Народні депутати зареєстрували два законопроекти у сфері АПК.

Законопроектом № 8171 «Про основні засади державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку» пропонують закріпити основи державної аграрної політики і державної політики сільського розвитку з урахуванням пріоритетів, що відповідають міжнародним зобов'язанням України. Основні положення законопроекту передбачають, зокрема:

- створення офісу аграрного аташе при диппредставництвах України для захисту інтересів експортерів сільгосппродукції;

- забезпечення виконання Плану заходів по реалізації основних принципів розвитку державної аграрної політики і політики сільського розвитку, який розроблятиметься на 5 років, а також відповідного моніторингу;

- встановлення додаткових гарантій захисту прав землекористувачів від рейдерських захоплень;

- усунення правових перешкод для розвитку сімейних фермерських господарств і т. д.

Проектом передбачено, що надання держпідтримки сільського господарства здійснюється у формі прямої підтримки (виплати аграріям) і непрямої допомоги (фіскальні пільги, відстрочення або розстрочення сплати податків, надання консультаційних послуг та ін.). Держпідтримка також буде спрямована на створення умов для проживання в селі, забезпечення благоустрою і інфраструктури, вирішення соціально-економічних і екологічних проблем та ін.

Законопроектом № 8182 «Про внесення змін до статті 18 «Прикінцеві положення» Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо вдосконалення справедливості у питанні державної підтримки галузі тваринництва» запропоновано встановити, що до 31 грудня 2028 року розподіл бюджетної дотації здійснюється в сумі не більше ніж 20 млн. грн. на одного виробника продукції тваринництва в рік з урахуванням пов'язаних з таким товаровиробником осіб.

Передбачається, що вказана норма обмежить отримання бюджетної дотації для розвитку виробників продукції тваринництва великими агрохолдингами і сприятиме перерозподілу дотаційних коштів на підтримку невеликих сільськогосподарських товаровиробників і фермерських господарств.

Детальніше про практичні рекомендації юристові агробізнесу Ви можете дізнатися, відвідавши практикум "Усе під контролем: практичні рекомендації юриста агробізнесу", який відбудеться 12 квітня. З його програмою можна ознайомитися тут

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини