Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пеня за прострочення валютних розрахунків не є адміністративно-господарською санкцією - не застосовуються строки по 250 ХК

27 лютого 2018, 16:14
1881
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду вважає неприйнятною раніше існуючу практику Верховного Суду України відносно строків застосування адміністративно-господарських санкцій до правовідносин за розрахунками в іноземній валюті.

У Касаційному адміністративному суді вважають, що пеня за порушення строків розрахунків в іноземній валюті не є адміністративно-господарською санкцією, оскільки розрахунки в іноземній валюті не є порушенням господарської діяльності. Таким чином, строки притягнення до відповідальності за порушення валютного законодавства, передбачені ст. 250 Господарського кодексу, не застосовуються.

Посилання заявника касаційної скарги на те, що пеня нарахована податковим органом за порушення розрахунків в іноземній валюті, є адміністративно-господарською санкцією правомірно відхилена судами першої і апеляційної інстанцій виходячи з того, що згідно із статтею 4 Господарського кодексу не є предметом його правового регулювання адміністративні і інші стосунки управління за участю суб'єктів господарювання, в яких орган державної влади або місцевого самоврядування не є суб'єктом, наділеним господарською компетенцією, і безпосередньо не здійснює організаційно-господарські повноваження відносно суб'єкта господарювання, - роз'яснено в постанові ВС.

Суд дійшов висновку, що розрахунки в іноземній валюті не є порушенням господарської діяльності, внаслідок чого пеня застосована податковим органом спірним податковим повідомленням-рішенням, не є адміністративно-господарською санкцією в розумінні статті 238 Господарського кодексу, і як наслідок цього, до спірних правовідносин не можуть застосовуватися терміни застосування цих санкцій, встановлені статтею 250 ХК.

Постанова у справі № 808/2535/17 (№К/9901/4134/17) була винесена 20 лютого.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини