Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати мають намір змінити КПК

22 лютого 2018, 15:41
2139
1
Автор:
Реклама

Народні депутати вирішили систематизувати Кримінальний процесуальний кодекс, оскільки через ситуативність внесених в нього змін виникли проблеми в правозастосуванні.

Про це йшла мова на засіданні спеціальної робочої групи при Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради.

За словами першого заступника голови Комітету Миколи Паламарчука, в нову редакцію КПК було внесено 569 змін, передбачених 52 законами і одним рішенням Конституційного Суду (відносно неконституційності автоматичного продовження запобіжного заходу). В основному зміни вносилися ситуативно під оперативне рішення тих або інших завдань, і не були системними. Часто зміни вносилися без аналізу доцільності, без залучення фахівців і профільного комітету, з порушенням регламенту (наприклад, "поправка Лозового" про скорочення термінів досудового розслідування).

Ще близько 100 законопроектів по вдосконаленню положень КПК знаходиться на розгляді ВР. З них 17 стосуються стадії досудового розслідування, 25 - заходів забезпечення кримінального провадження, 11 - прав суб'єктів карного процесу.

М. Паламарчук також повідомив, що аналіз правозастосування КПК в практичній діяльності правоохоронними органами виявив певні недоліки в цій сфері.

Тому для систематизації змін депутати сформували 5 підгруп, які зосередять увагу на питаннях, недостатньо врегульованих КПК, а саме:

- механізму реалізації правового статусу учасників карного судочинства;

- досудовому розслідуванні;

- заходах забезпечення карного виробництва, особливо, що стосуєтьсязастави;

- особливостях досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проступків;

- здійснення спеціального досудового розслідування та спеціального судового провадження;

- зміни існуючого порядку здійснення правосуддя судом присяжних;

- забезпечення додаткових гарантій прав учасників кримінального провадження на справедливий суд.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини