Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Гаряча законодавча зима-2018: що потрібно знати бізнесу?

21 лютого 2018, 14:00
1484
0
Автор:
Реклама

15 лютого відбулося чергове засідання Комітету малого і середнього бізнесу Київської торгово-промислової палати, в ході якого, зокрема обговорювався вплив найбільш важливих законодавчих нововведень грудня і січня на бізнес.

Однією з найбільш гучних подій зими стало часткове набуття чинності Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно забезпечення дотримання прав учасників карного виробництва і інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування"відомого громадськості найчастіше як "Маски-шоу стоп".

По словах адвоката, старшого юриста АФ Pragnum Олексія Некрасовайого підносили як що значно підвищує захист прав бізнесу.

Зокрема Законом правоохоронців зобов'язали допускати адвоката до обшуку незалежно від того, коли він прибув; ввели обов'язкову відеофіксацію процесу обшуку і дозволили усім учасникам обшуку знімати те, що відбувається на свою техніку. Так само ввели обов'язкову фіксацію судового засідання, на якому розглядається питання про дозвіл на проведенні обшуку, і вказали про створення нової комісії за участю держави і громадськості, яка узагальнюватиме інформацію про порушення наслідком законів і займатися підготовкою обов'язкових для слідства рекомендацій. Олексій Некрасов окремо звернув увагу присутніх, що новими нормами нібито заборонили вилучати сервера.

Олексій Некрасов

"На жаль, - відмітив пан Некрасов, - правоохоронці знайшли лазівки, що зменшило користь від Закону. Так, у багатьох випадках фіксація судових засідань не проводиться, відеофіксація обшуку робиться з паузами в записі, а техніку вилучають під приводом необхідності проведення її експертизи".

Але в цілому зміни, на його думку, є позитивними і дійсно спрямовані на допомогу бізнесу. Також вони істотно спростять процедуру повернення майна у разі його незаконного вилучення. "Проте, головне не Закон, а його виконання. Адже ні для кого не секрет, що навіть самий кращий почин може бути дискредитований його недбайливим виконанням", - зробив висновок Олексій Некрасов.

Прекрасною ілюстрацією цій тезі стало наступне питання, до якого перейшов пан Некрасов, - ситуація блокування податкових накладних. Фактично зараз, коли вже витікає відведений Кабміну на виправлення ситуації, що склалася після 1 липня 2017 року, двомісячний термін, бізнес знову знаходиться в неприємному стані невизначеності. "Пройшли півтора місяці і на обговорення громадськості був винесений проект постанови, яка, повинно усунути усі дефекти, виявлені при першій невдалій спробі, а так само вирішити проблеми, які накопичилися в процедурі блокування минулого року. При цьому, постановою вводяться абсолютно нові критерії "ризикова платника податків", "ризикова господарської операції" і "позитивна податкова історія". Проте, вказані критерії ще не розроблені ГФС, тому, що вони таке і з чим їх їдять абсолютно незрозуміло" - відмітив Олексій Некрасов.

Тому, за словами Олексія, АФ Pragnum знову чекає вал скарг від бізнесу і нові проблеми, пов'язані з блокуванням. Головною перевагою, наявною зараз, спікер рахує те, що "вже набиті шишки" - вже вивчені і випробувані на практиці процедури оскарження незаконних рішень про відмову в реєстрації податкових накладних як в адміністративному, так і судовому порядку.

У свою чергу, Олександр Попов, керівник Центру аналітично-правової інформації компанії "ЛІГА ЗАКОН"зосередився у своєму виступі на ключових для бізнесу нововведеннях того, що набуло чинності 15 грудня Закону "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України і інших законодавчих актів".

Олександр Попов

Так, в господарському процесі особливу увагу слід приділити трьом моментам:

- появі наказового виробництва для справ про стягнення договірних грошових заборгованостей на суми до 100 прожиткових мінімумів (на даний момент - до 176 200 гривень), що дозволяє отримати старанний документ без участі боржника;

- спрощеному позовному виробництву, що дозволяє більше оперативно, з пропуском багатьох етапів, розглядати велику частину категорій справ на суму до 500 прожиткових мінімумів (на даний момент - до 881 000 гривень);

- можливості використовувати свідчення, у тому числі усні, свідків, що спрощує відстоювання своєї позиції в ситуаціях, коли ті або інші важливі факти не відбиті в документах.

Ще однією важливою новацією названа поява особливої процедури розгляду зразкових і типових в адміністративному судочинстві. Завдяки цьому можна буде істотно прискорити і спростити розгляд у однотипних справах, оперативно передавши їх Верховному Суду для визначення єдиної позиції.

Також на засіданні комітету значна увага була приділена питанню мораторію на перевірки. Ганна Гнып, адвокат, старший юрист, АФ "Pragnum"відмітила, що мораторій-2018 завдяки поправкам, внесених Законом про бюджет з 1 січня 2018 року в Закон "Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності"реально працює. За станом на 15.02.2018 проведення як планових, так і позапланових перевірок на 2018 рік заборонено.

Ганна Гнып

Звичайно ж, не обійшлося без виключень. В першу чергу сам Закон передбачає деякі цілком розумні виключення для окремих позапланових перевірок. Але найцікавіше ховається в ст. 6 Закону, яка говорить про те, що найважливіший і потрібніший документ - перелік виключень з мораторію, повинен затвердити КМУ.

Ганна Гнып відмітила: "На жаль, згадуючи гіркий досвід минулих років, ми схильні припускати, що дія мораторію тимчасова і можливо навіть випадкове, а КМУ своєю постановою відновить "історичний перелік виключень", що існував в 2017-му році, тим самим звівши дію мораторію до декларативного, а не реальному".

Виходячи з цього, адвокати АФ Pragnum з нетерпінням чекають постанов КМУ, якими буде затверджений перелік виключень з мораторію, а також перелік критеріїв, які визначатимуть "істотність негативного впливу" як основи для проведення позапланових перевірок.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини