Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держвиконавець зобов'язаний зробити для виконання рішення суду все, що передбачено законом

20 лютого 2018, 11:41
1974
2
Автор:
Реклама

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду під час розгляду справи № 520/17779/14-ц пояснив, що державний виконавець зобов'язаний використовувати надані йому права відповідно до закону та не допускати у своїй діяльності порушення прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб, та застосовувати заходи, необхідні для своєчасного виконання рішення в порядку та у спосіб, встановлений виконавчим документом і Законом «Про виконавче провадження».

Виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду і ефективного захисту сторони у справі, що передбачено ст. 6 і 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

ВС погодився з мотивами задоволення скарги стягувача судом першої інстанції, який виходив з того, що держвиконавцем не були проведені всі необхідні дії, передбачені Законом «Про виконавче провадження», щодо виконання виконавчого листа, виданого Київським районним судом міста Одеси 25 травня 2015 року, про зобов'язання боржника знести за свій рахунок самовільно зведену прибудову, тому такі дії держвиконавця є неправомірними. Пунктом 9 ст. 129 Конституції до принципів судочинства віднесено обов'язковість рішень суду.

З урахуванням вимог ч. 1 ст. 14 ЦПК, в редакції, чинній на момент розгляду справи, та ст. 18 ЦПК виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд і однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Постанову у справі № 520/17779/14-ц (№ 61-1082св17) було винесено 16 січня.

Всі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яка створена для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини