Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У НААУ протестують проти запропонованої реформи адвокатського самоврядування

13 лютого 2018, 17:36
1114
0
Автор:
Реклама

Національна асоціація адвокатів України виступила проти ліквідації чинної системи органів адвокатського самоврядування та доповіла своє бачення Раді з питань судової реформи при Президенті.

Зміни до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» обговорювалися на засіданні ради 12 лютого.

Законопроектом пропонується ліквідувати існуючі органи адвокатського самоврядування та створити нові, а керівники єдиної в регіоні юридичної особи «матимуть необмежені повноваження, в тому числі з розпорядження фінансами». При цьому керівників пропонується звільнити від дисциплінарної відповідальності за невиконання або неналежне виконання обов'язків. Також запропоновано «відрізати» НААУ від регіональних органів самоврядування юридично. «Це означає повне припинення єдності організації та неминуче призведе до послаблення її інституційної міці та впливу не тільки всередині адвокатської спільноти, але і у відносинах з органами влади, громадськими інституціями, міжнародними партнерами. Постраждають в першу чергу самі адвокати, які втратять сильний голос професії та захист своїх прав на національному рівні. На жаль, запропонована модель не має нічого спільного з децентралізацією, а є першим кроком до федералізації професії в унітарній державі», - вважають в НААУ.

Також пропонується відмовитися від зборів, які обирають делегатів на місцеві конференції: усі адвокати регіону зможуть приходити на конференцію адвокатів регіону. При цьому їх не може бути менше 5% від загальної чисельності адвокатів в цьому регіоні.

Стосовно питання доступу до професії було вирішено залишити чинний порядок організації та прийняття іспитів, які пройдуть у формі тестування. При цьому НААУ запропонувала свою концепцію складання кваліфікаційного іспиту, яка покликана виключити корупційну складову та забезпечити прозорі автоматизовані процедури допуску.

Суперечливою на думку НААУ є ідея скасування дисциплінарної відповідальності для голови регіональної ради за невиконання рішень конференції, З'їзду адвокатів України, Ради адвокатів України і Закону - він може нести відповідальність тільки допустивши порушення в якості адвоката при наданні правової допомоги.

На засіданні Ради також йшла мова про фінансові повноваження адвокатського самоврядування. Не пройшла пропозиція заборони для адвокатів займатися підприємницькою діяльністю.

Обговорення законопроекту планують завершити на засіданні 13 лютого.

Із зауваженнями та пропозиціями НААУ можна ознайомитися тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини