Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Допомогу по вагітності мають обчислювати з урахуванням зарплати, отриманої до переведення при реорганізації

9 лютого 2018, 15:00
2491
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув справу за позовом громадянки N до Київського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Броварської ОДПІ ГУ ДФС в Київській області про зобов'язання вчинити певні дії.

Верховний Суд дійшов висновку, що для цілей нарахування допомоги по вагітності та пологах розрахунковий період, за який обчислюється середня заробітна плата, визначається за 12 календарних місяців за останнім основним місцем роботи. При цьому, у разі ліквідації або реорганізації державної установи, під час якої працівника переведено до іншої держустанови, основним місцем роботи є не лише організація, до якої переведено працівника, а й установа, в якій він працював до ліквідації (реорганізації).

Згідно з матеріалами справи позивачка 11 серпня 2016 року була звільнена з Переяслав-Хмельницької ОДПІ ГУ ДФС в Київській області у порядку переведення до Броварської ОДПІ ГУ ДФС в Київській області.

15 серпня позивачка звернулася до начальника Броварської інспекції із заявою про надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Позивачці надали відпустку, але нарахували допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами всього за три відпрацьовані дні на останньому місці роботи, куди її перевели.

Позивачка звернулася із скаргою до Міністерства праці та соціальної політики, але отримала відповідь, що період роботи до переведення не включається під час розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Позивачка звернулася до суду, але суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог. Суд апеляційної інстанції скасував це рішення і позов задовольнив.

Суд звертає увагу, що реорганізація роботодавця не залежала від волі позивача, і була проведена у рамках реформування податкових органів з метою впорядкування їх роботи та оптимізації структури.

Верховний Суд вважає, що звуження соціальних гарантій працівників податкових органів, які в результаті реформи були переведені на інші посади не за власною ініціативою, є очевидно непропорційним, не узгоджується ні з цілями реформи, ні, тим більше, з обов'язком держави забезпечити гарантії трудових прав працівників.

Отже, для обчислення середньої заробітної плати для нарахування допомоги по вагітності та пологах, Броварська інспекція, до якої було переведено позивачку, не може вважатися «іншим» місцем роботи. І на думку колегії суддів Касаційного адміністративного суду у рамках цього спору переведення позивача до «іншої» організацію не відбулося.

Постанову у справі № До/9901/5451/17 було винесено 31 січня 2017 року.

Всі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яка створена для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини