Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суддя не зможе призначити примусове лікування людині без її участі

12 грудня 2017, 14:58
1551
0
Автор:
Реклама

З 10 червня 2018 року вводиться в дію новий порядок судового розгляду питання застосування примусових заходів медичного характеру.

Встановлено, що судовий розгляд здійснюється одноосібно суддею у судовому засіданні за участю прокурора, обов'язковою участю фізичної особи, відносно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру, її законного представника і захисника за загальними правилами КПК.

Також встановлено, що розгляд питання про продовження, зміну або припинення застосування судом примусових заходів медичного характеру здійснюється за письмовою заявою представника установи з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), в якій утримується ця особа. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обгрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Розгляд питання про зміну або припинення застосування примусових заходів може також здійснюватися за письмовою заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи, або її захисника чи законного представника у разі, якщо така особа за своїм станом здоров'я не може усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними, у тому числі не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів установи, в якій особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок незалежного лікаря-психіатра.

Відповідні зміни внесено до Кримінального кодексу.

Усе це передбачено Законом № 2205-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги», який набрав чинності 10 грудня та вводиться в дію після закінчення 6 місяців.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини