Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано виключення у квоті нацпродукту на ТБ для дитячих й іноземних каналів

24 листопада 2017, 10:39
940
0
Автор:
Реклама

Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар запропонувала виключення щодо обов'язкової квоти 50 % національного продукту для дитячих телеканалів, а також для українських версій іноземних телеканалів.

Зокрема, запропоновано зміни до статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо встановлення обсягу національного аудіовізуального продукту в загальному обсязі мовлення телерадіоорганізацій.

Чинна норма статті передбачає, що в загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50 % повинен складати національний аудіовізуальний продукт.

Законопроектом передбачено два виключення із зазначеної норми:

- для дитячих телеканалів пропонується квота 25% національного аудіовізуального продукту в загальному обсязі мовлення, але за умови, що такі дитячі канали здійснюють мовлення виключно державною мовою;

- для українських версій іноземних телеканалів (окрім російських) не вимагається ніяка квота національного продукту, але за умови, що такі телеканали здійснюють мовлення виключно державною мовою.

Автор законопроекту зазначає, що вимоги Закону про 50 % національного аудіовізуального продукту не стимулюють іноземні телерадіоорганізації до створення локальних україномовних версій своїх каналів, а навпаки - активно «підштовхують» до використання російських версій.

У пояснювальній записці також зазначено, що іноземний телеканал нині має два варіанти легального виходу на український ринок: отримати ліцензію на мовлення в Україні або здійснювати ретрансляцію з території держави - члена Європейського Союзу. У першому випадку доведеться виконувати абсолютно усі вимоги Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (включаючи вимоги щодо квоти нацпродукту та мовлення українською мовою). У другому - ці вимоги на нього поширюватися не будуть. Але навіть якщо іноземний телеканал захоче створити окрему україномовну версію свого мережевого телеканалу, він все одно не зможе отримати в Україні ліцензію на мовлення, оскільки програмна концепція такого телеканалу зазвичай є єдиною для усіх локальних версій і не передбачає українського національного продукту.

Відповідний законопроект № 7329 зареєстровано у Парламенті.

Нагадаємо, з 13 жовтня 2017 на телебаченні діють мовні квоти

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини