Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Землі під полезахисними лісовими смугами збираються передати в приватну власність

1 березня 2017, 12:08
2119
3
Автор:
Реклама

Запропоновано дозволити передачу полезахисних лісосмуг і інших захисних насаджень у власність або в користування. Для отримання земель під лісопосадками в оренду не треба буде брати участь в земельних торгах.

Розширюється круг суб'єктів користування такими ділянками - в їх число пропонується включити усіх юрособ. Нагадаємо, зараз допускається передача землі під захисними лісосмугами тільки громадянам України і організаціям, створеним колишніми співробітниками державних і комунальних сільгосппідприємств.

Крім того, в статтю 13 Закону "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" хочуть включити незатребувані земельні ділянки, які можна узяти в оренду, а також ділянки під полезахисними лісовими смугами.

Разом з цим, планується позбавити районні держадміністрації права надавати неподілені земельні паї в оренду.

Особлива увага приділяється охороні землі. Пропонується встановити обов'язок землевласників і землекористувачів містити ділянки під захисними насадженнями відповідно до вимог лісового законодавства. З метою охорони полезахисних лісосмуг хочуть посилити і відповідальність за їх знищення або ушкодження.

Що відповідає законопроект № 4657 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно негайного подолання кризової ситуації, яка склалася у зв'язку з масовим знищенням полезахисних смуг" був рекомендований до прийняттю за основу.

Комітет з питань аграрної політики і земельних стосунків позитивно відізвався про цей проект, відмітивши, що він є особливо актуальним у світлі знищення лісопосадок, що почастішало.

Свої зауваження надало Головне науково-експертне управління ВР, в яких помічено, що багато норм проекту носять виключно декларативний характер, а деякі і зовсім суперечать чинному законодавству. Також не погоджені адміністративна і карна відповідальність за вирубування дерев і ушкодження захисних лісопосадок.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини