Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відбулося урочисте відкриття програми "Адвокат майбутнього"

17 лютого 2017, 17:53
1628
3
Автор:
Реклама

17 лютого відбулося офіційне відкриття проекту "Адвокат Майбутнього" - першої всеукраїнської програми професійного розвитку для адвокатів. Був передвіконниць підхід до реалізації учбової програми і її основні складові. Учасники першої сотні мали можливість познайомитися з розробниками Програми, експертами і тренерами, а також почути про досвід співпраці між юридичними співтовариствами України і Канади у сфері професійного розвитку.

Модератором заходу виступив Андрій Вишнєвськийкерівник програми "Адвокат Майбутнього". З вітальними словами до учасників звернулися: Роман ВащукНадзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні, Павло ПетренкоМіністр юстиції України, Денис БугайПрезидент Асоціації юристів України, Карим МоркосДиректор, глава відділу міжнародного розвитку, Посольства Канади в Україні, Лариса БизоВіце-президент Канадського бюро міжнародної освіти, директор проекту "Доступна і якісна правова допомога в Україні", Шейла РідшавЕксперт з питань професійного розвитку, Канадська асоціація юристів, Вікторія МитькоГолова ОО "Всеукраїнське об'єднання адвокатів, що надають безкоштовну правову допомогу ".

Відкриваючи церемонію Андрій Вишнєвський відмітив, що наявність і залучення професійних, компетентних і доброчесних представників юридичної професії має ключове значення для життєздатності системи правової допомоги в Україні і для надання якісної правової допомоги населенню України. Завдяки програмі "Адвокат Майбутнього" українські адвокати мають можливість вчитися на основі кращого канадського досвіду і удосконалити свої професійні навички. "Упевнені, що ця Програма сприятиме зміцненню верховенства права в Україні і реформам у сфері правосуддя", - відмітив він.

"Канада ділиться своїм досвідом, щоб допомогти вам захищати права найуразливіших груп населення в Україні. Життєздатна система правової допомоги має потребу в професійних і чесних адвокатів. Я сподіваюся, що ця тренинговая програма дозволить вам самоудосконалитися і зробити внесок у розвиток юридичного співтовариства, а значить стати справжніми "Адвокатами Майбутнього", - підкреслив Роман Ващук.

Павло Петренко почав свій виступ із слів, що дуже радий бути сьогодні в крузі юристів, друзів, людей, які щодня несуть громадянам України право і справедливість. "Як сказав один з філософів, рівність прав - це не лише те, що ними можна скористатися, а то, що ці права дані людям від народження. І саме захисниками права кожного являються адвокати. Адвокат і юрист - це не професія, а стиль життя. Коли нецікаві букви і пропозиції закону перетворюєш на живе спілкування і робиш сенсом свого життя. Цей захід - унікальна можливість обмінюватися досвідом", - відмітив він.

"Це перший такий масштабний проект для юридичного співтовариства в Україні. Не просто унікальна платформа професійного розвитку, це соціальна і інтелектуальна інвестиція. Більше року підготовчої роботи, відрядження в Канаду, тижнева оцінна сесія і стратегічні нарада з колегами з Канади, конкурсний відбір, обробка більше 700 анкет адвокатів, співбесіди з десятками потенційних експертів і тренерів вже позаду", - розповів Денис Бугай.

За його словами, ключова особливість полягає в тому, що мета програми "Адвокат Майбутнього" - створити горизонтальну комунікацію між професіоналами з усіх регіонів країни, об'єднати прогресивні сили адвокатури в єдину мережу, сприяти впровадженню реформ як на регіональному, так і державному рівнях. Основний критерій для адвоката майбутнього - наскільки він готів стати агентом змін і виступити лідером нового часу, відповідати високим стандартам етики професії і мати бажання ламати існуючі корупційні і протизаконні практики.

Карим Моркос відмітив, що довіра є надважливою в системі правосуддя в Україні. "І адвокатура повинна сприяти розвитку цієї довіри. Тренинговая програма "Адвокат Майбутнього" допоможе адвокатам надавати юридичну допомогу відповідно до найвищих професійних і етичних стандартів. Ми сподіваємося, що Програма сприятиме розвитку здатності адвокатів грати ключову роль у встановленні верховенства права і розвитку справедливої і доступної системи правосуддя в Україні", - пояснив Карим Моркос.

"У основі будь-якої програми професійного розвитку адвокатів має бути, передусім, захист прав людини. Це означає, що адвокати повинні розуміти потреби клієнтів, а особливо - потреби уразливих груп населення, адже від цього залежить доступ людей до правосуддя і якість правової допомоги. Проект "Доступна і якісна правова допомога в Україні" підтримує розробку і впровадження програми "Адвокат Майбутнього", оскільки ми переконані, що необхідно інвестувати в розвиток професійного адвокатського співтовариства, який відіграє важливу роль в підтримці стійкого розвитку системи надання безкоштовної правової допомоги в Україні. Ми упевнені в успіху цієї програми, заснованої на кращому канадському, міжнародному і українському досвіді", - повідомила Лариса Бизо.

За словами Шейлы Рідшав канадський і світовий досвід свідчить, що надзвичайно важливим для адвокатів є розвиток саме навичок надання правової допомоги, наприклад, ефективної комунікації з різними зацікавленими сторонами, з клієнтами в першу чергу. Особлива увага під час навчання адвокатів в Канаді приділяється питанням етики, адже дотримання етичних принципів діяльності безпосередньо впливає на якість правової допомоги і репутацію адвоката. У Програмі "Адвокат Майбутнього" ця тема є наскрізною і складеною частиною кожного модуля. "Я дуже рада, що маю можливість передати свій багаторічний досвід навчання канадських адвокатів колегам в Україну. Я щаслива співпрацювати з чудовою командою програми "Адвокат Майбутнього", - повідомила Шейла Рідшав.

"Через публічність професії, яка припускає спілкування з різними шарами суспільства, адвокат просто зобов'язаний бути мірилом честі, гідності і шанобливого відношення до людей: клієнтам, колегам, процесуальним опонентам, представникам ЗМІ. Нині ми мимоволі втягуємося у всілякі баталії, політичні ігри, корпоративні битви. Хоча, будучи представником мирної професії, адвокатові необхідно уміти будувати мости, а не стіни і барикади. І такий запит суспільства витає в повітрі. Щоб рухатися вперед, необхідно дивитися в один бік, об'єднувати, бути привабливим і активним. А також уміти віддавати, домовлятися, бути чесним в професії, доброзичливим з оточенням. Давайте продовжувати цьому вчитися, розуміючи, що зміни в цілому починаються з кожного з нас", - відмітила Вікторія Митькоголова ОО "Всеукраїнське об'єднання адвокатів, що надають безкоштовну правову допомогу".

Програма "Адвокат Майбутнього" покликана сформувати професійне співтовариство адвокатів, члени якого будуть активними агентами змін з високоетичними стандартами роботи, впроваджувати реформи як на регіональному, так і державному рівнях, готові удосконалювати єдині стандарти надання юридичної допомоги і ефективної реалізації повноважень адвокатського самоврядування.

Програма реалізується Асоціацією юристів України і Всеукраїнським об'єднанням адвокатів, що надають безкоштовну правову допомогу за підтримки проекту "Доступна і якісна правова допомога в Україні", який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти в партнерстві з Координаційним центром по наданню правової допомоги, і фінансується Урядом Канади.

Нагадаємо, що в січні 2017 року з 707 заявок адвокатів було сформовано першу сотню відібраних учасників програми "Адвокат Майбутнього", які впродовж року пройдуть навчання в чотирьох містах країни - Києві, Львові, Одесі і Харкові.

Навчання стартує в Києві 18 лютого 2017 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини