Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Термін дії договору оренди землі починається після реєстрації

26 січня 2017, 09:04
12498
2
Автор:
Реклама

По сенсу статей 18, 20 Закону "Про оренду землі" (у редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин, - січень 2011 року) укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації, договір оренди землі набуває чинності після його державної реєстрації.

Термін дії договору оренди землі починається після набуття чинності його, а не з моменту його укладення.

Набуття чинності договору є моментом в часі, коли починають діяти права і обов'язки за договором, тобто коли договір (як основа виникнення правовідносин і письмова форма, в якій зафіксовані умови договору) стає правовідносинами, на виникнення яких було спрямовано волевиявлення сторін.

Така правова позиція була викладена Верховним Судом України в постанові від 18 січня 2017 року у справі № 6-2777цс16 про витребування земельної ділянки з незаконного користування у зв'язку із закінченням терміну дії договору оренди землі. Суд дійшов висновку, що термін дії спірного договору не закінчився, він діє, тому відсутні основи для задоволення позовних вимог про витребування землі. Договір був укладений 2 січня 2011 року, зареєстрований - 19 червня 2012 року.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини