Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суперечка з держадміністрацією про добудований балкон розглядається в цивільному процесі

28 грудня 2016, 09:04
1343
0
Автор:
Реклама

При вирішенні питання про розмежування компетенції судів по розгляду адміністративних і цивільних справ в кожній конкретній справі недостатньо застосування виключно формального критерію - визначення суб'єктного складу спірних правовідносин (участь в них суб'єкта владних повноважень). Визначальною ознакою для вирішення такого питання є характер правовідносин, з яких виникла суперечка.

Такого висновку дійшов Верховний Суд України в постанові від 14 грудня 2016 року у справі № 6-2554цс16.

У справі, що переглядаєтьсяпозивач (Київська районна адміністрація Одеської міської ради) звернувся до суду з позовом до фізичної особи на тих підставах, що відповідачка порушуючи приписи законодавства, регулюючого містобудівну діяльність, провела реконструкцію власної квартири, добудувавши балкон зі збільшенням площі квартири. Райадміністрація просила зобов'язати відповідачку привести квартиру в стан, що існував до проведення реконструкції.

Одним із способів захисту громадянських прав і інтересів є відновлення положення, що існувало до порушення. При цьому райадміністрація визначила правовою основою звернення до суду закони "Про архітектурну діяльність", "Про регулювання містобудівної діяльності" і "Про місцеве самоврядування в Україні"які не містять норм про розгляд адміністративним судом в порядку адміністративного судочинства суперечок по зверненню суб'єкта владних повноважень (зокрема, місцевій державній адміністрації) до фізичних осіб про приведення самовільно реконструйованих жител в колишній стан.

Таким чином, суперечка не торкається захисту прав, свобод або інтересів у сфері публічно-правових стосунків.

Суперечка торкається речового права відповідачки, правомірності здійснення нею правомочності власника житла і виник у зв'язку із запереченням позивачем права відповідачки на проведення змін в квартирі. Отже, суперечка виникла з цивільних, житлових правовідносин і справа підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини