Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президента просять привести до присяги суддів

15 грудня 2016, 11:03
1392
0
Автор:
Реклама

Рада суддів України просить Президента привести до присяги суддів, призначених на посаді.

Також Рада просить Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, Вища рада юстиції України вжити заходи по заповненню вакантних посад суддів в судах, відрядженню суддів, прикріплених до інших судів, а також по обранню безстроково суддів, у яких закінчився 5-річний термін призначення на посаду.

Звернення аргументоване тим, що в 72 судах заповнена штатних посад суддів не перевищує 50%, в 12 судах кількість суддів, які можуть здійснювати правосуддя, не перевищує 25% від фактичної чисельності (Харківський окружний адміністративний суд, Луганський окружний адміністративний суд, Каланчацкий районний суд Херсонської області, Золочевский районний суд Львівської області, Мостиский районний суд Львівської області, Сколевский районний суд Львівської області, Менский районний суд Чернігівської області, Терновский міський суд Дніпропетровської області, Рівненський окружний адміністративний суд, Марьинский районний Донецькій області, Волочисский районний суд Хмельницької області, Нетишинский міський суд Хмельницької області).

Жителі окремих регіонів України взагалі не мають доступу до правосуддя. У Магдалиновском районному суді Дніпропетровської області ця ситуація не вирішується з 1 березня 2015 року.

Кадровий голод викликаний тим, що суддів не обирають безстроково, не призводять до присяги, не вирішують питання відносно прикріплених суддів. Це призводить до нераціонального використання засобів державного бюджету, адже суддівська винагорода виплачується суддям, які вимушено не здійснюють правосуддя, на рівні посадового окладу судді.

Першочерговими кроками до поліпшеннями кадрової ситуації в судах могло б бути: проведення процедури прийняття присяги суддями, вирішення питання про призначення безстрокове суддів-п'ятирічок, використання механізмів відрядження суддів, передбачених статтею 55 Закону "Про судоустрій і статус суддів"працевлаштування суддів, прикріплених до інших судів.

Звернення було затверджене рішенням Ради суддів України від 2 грудня 2016 року № 87.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини