Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про звільнення за угодою сторін

15 листопада 2016, 14:47
5951
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 26 жовтня 2016 року розглянув справу № 6-1269цс16 по суперечці про відміну наказу про звільнення, відновленні на роботі і стягненні середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

При розгляді була сформована правова позиція відносно підстав звільнення за угодою сторін.

Однією з підстав припинення трудового договору є, зокрема, угода сторін (пункт 1 статті 36 КЗоТ).

У разі домовленості між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом про припинення трудового договору по пункту 1 статті 36 КЗоТ (за угодою сторін) договір припиняється в строк, визначений сторонами.

Само по собі згода власника або уповноваженого ним органу задовольнити прохання працівника про звільнення до закінчення терміну попередження не означає, що трудовий договір припинений по пункту 1 статті 36 КЗоТ, якщо не було домовленості сторін про цю основу припинення трудового договору. У останньому випадку звільнення вважається проведеним за ініціативою працівника (стаття 38 Кодексу).

Розглядаючи позовні вимоги про оскарження наказу про припинення трудового договору по пункту 1 статті 36 КЗоТ (угода сторін), суди повинні з'ясувати: чи дійсно існувала домовленість сторін про припинення трудового договору по взаємній згоді; чи було волевиявлення працівника на припинення трудового договору у момент видачі наказу про звільнення; чи не заявляв працівник про анулювання попередньої домовленості сторін про припинення договору за угодою сторін.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини