Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В питанні про відкритті касаційного виробництва суд повинен враховувати термін отримання повного тексту рішення

18 жовтня 2016, 15:33
1643
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 5 жовтня 2016 року розглянув справу 6-1724цс16 про визнання договору уявним і стягненні засобів.

При розгляді була сформована правова позиція відносно забезпечення права на касаційне оскарження.

Згідно ч. 1 ст. 325 ГПК касаційна скарга може бути подана впродовж 20 днів з дня набирання законної сили рішення (визначення) апеляційного суду.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 73, ч. 2 ст. 325 ГПК у разі пропуску терміну, встановленого частиною першої цієї статті, з причин, визнаних шанобливими, суддя касаційної інстанції за заявою особи, що подала скаргу, може відновити цей термін.

Згідно ч. 1 ст. 218 ГПК рішення суду або його ввідна і резолютивна частині проголошуються негайно після закінчення судового розгляду і публічно, окрім випадків, встановлених справжнім Кодексом. Головуючий роз'яснює зміст рішення, порядок і термін його оскарження. У разі проголошення тільки ввідною і резолютивною частин судового рішення суд повідомляє, коли особи, що беруть участь в справі, зможуть ознайомитися з повним рішенням суду.

Згідно ст. 222 ГПК копії повного рішення суду видаються особам, які брали участь в справі, негайно після проголошення такого рішення. У разі проголошення тільки ввідною і резолютивною частин судового рішення, особам, що брали участь в справі і були присутніми в судовому засіданні, негайно після його проголошення видаються копії судового рішення з викладом ввідної і резолютивної частин.

Якщо недотримання термінів касаційного оскарження було обумовлено діями (бездіяльністю) суду апеляційної інстанції, зокрема, обличчю не відправлена впродовж терміну на касаційне оскарження копія повного тексту визначення суду апеляційної інстанції, то ця обставина може бути основою для відновлення терміну на касаційне оскарження за заявою особи, яка оспорює судове рішення.

У справі, що переглядаєтьсявиносячи визначення про відмову у відкритті касаційного виробництва, суд не звернув уваги на те, що з вини суду апеляційної інстанції заявник не отримав повного тексту обжалуемого судового рішення, у зв'язку з чим він був позбавлений права подачі касаційної скарги і її мотивації відповідно до вимог ст. 326 ГПК, а тому касаційний суд дійшов передчасного висновку про відмову у відкритті касаційного виробництва.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини