Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про припинення іпотеки

17 жовтня 2016, 13:27
3142
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 5 жовтня 2016 року розглянув справу 6-1429цс16 по позову про визнання угод недійсними; по зустрічному позову про визнання іпотечного договору недійсним.

При розгляді була сформована правова позиція про припинення іпотеки.

Статтею 526 ГК визначені загальні умови виконання зобов'язання, а саме: зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов зобов'язання і вимог закону, інших правових актів, а за відсутності таких умов і вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зазвичай пред'являються.

Згідно із статтею 598 ГК зобов'язання припиняється частково або в повному об'ємі по підставах, встановлених договором або законом.

Відповідно до статті 1 Закону "Про іпотеку" іпотекою визнається вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, яке залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право у разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання отримати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника в порядку, встановленому справжнім Законом.

Згідно із статтею 599 ГК зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до частини п'ятої статті 3 Закони "Про іпотеку" іпотека має похідний характер від основного зобов'язання і є дійсною до припинення основного зобов'язання або до закінчення терміну дії іпотечного договору.

Статтею 17 Закону "Про іпотеку" встановлено, що іпотека припиняється у випадку:

- припинення основного зобов'язання або закінчення терміну дії іпотечного договору;

- реалізації предмета іпотеки відповідно до справжнього Закону;

- придбання іпотекодержателем права власності на предмет іпотеки;

- визнання іпотечного договору недійсним;

- знищення (втрати) переданої в іпотеку будівлі (споруди), якщо іпотекодавець не відновив його. Якщо предметом іпотечного договору є земельна ділянка і розташована на нім будівля (споруда), у разі знищення (втрати) будівлі (споруди) іпотека земельної ділянки не припиняється;

- по інших підставах, передбаченим справжнім Законом.

У справі, що переглядається суди, встановивши, що термін дії іпотечного договору визначений повним виконанням зобов'язань іпотекодавця за генеральним договором (введення в експлуатацію спірного об'єкту будівництва) і враховуючи, що спірне будівництво було завершене і будинок введений в експлуатацію (підтверджено сертифікатом, актом і не оспорювалося сторонами), дійшли законного і обгрунтованого висновку, що іпотечний договір відповідно до положень статті 599 ГК припинив свою дію у зв'язку з повним виконанням основного зобов'язання, передбаченого генеральним договором.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини