Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про терміни витребування прокуратурою незаконно відчуженої землі

17 жовтня 2016, 11:03
1631
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 28 вересня 2016 року розглянув справу 6-832цс16 за позовом зампрокурора в інтересах держави в особі Кабміну про визнання незаконними і відміні розпоряджень, визнанні недійсними держактів на право власності на землю і витребуванні земельної ділянки з чужого незаконного володіння.

При розгляді була повторена правова позиція відносно закінчення терміну позовної давності для витребування прокуратурою в інтересах держави неправомірний переданої землі.

По сенсу статей 256, 261 ГК позовна давність є терміном пред'явлення позову як безпосередньо особою, право якої порушене, так і суб'єктами, уповноваженими законом звертатися до суду з позовом в інтересах іншої особи - носія порушеного права (інтересу).

При цьому як у разі пред'явлення позову самою особою, право якої порушене, так і у разі пред'явлення позову в інтересах цієї особи іншим уповноваженим на це особою, відлік позовної давності починається з одного і того ж моменту: коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення його права або про особу, яка його порушила.

Статтею 361 Закону "Про прокуратуру" і частиною другої статті 45 ГПК передбачено право прокурора з метою представництва інтересів громадянина або держави в суді в межах повноважень, визначених законом, звертатися до суду з позовною заявою, брати участь в розгляді справ за його позовом і так далі

Процесуальні права прокурора як особи, якій надано право захищати права, свободи і інтереси інших осіб, визначені в статті 46 ГПК. Згідно частини першої цієї статті органи і інші особи, які відповідно до статті 45 ГПК звернулися до суду в інтересах інших осіб або державних або громадських інтересах, мають процесуальні права і обов'язки особи, в інтересах якої вони діють, за винятком права укладати світову угоду. Прокурор, що бере участь в справі, виконує обов'язки і користується правами сторони, окрім права на укладення мирової угоди.

Таким чином, положення закону про початок течії позовної давності поширюється і на звернення прокурора до суду із заявою про захист державних інтересів.

Відповідно до статті 257 ГК загальна позовна давність встановлюється тривалістю в 3 року.

При цьому відповідно до частини першої статті 261 ГК течія позовної давності починається з дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Положеннями статті 268 ГК передбачені виключення із загального правила про поширенні позовної давності на усі цивільні правовідносини і визначені вимоги, на які позовна давність не поширюється, зокрема в пункті 4 частини першої цієї статті вказано, що на вимогу власника або іншої особи про визнання незаконним правового акту органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, яким порушено його право власності або інше речове право, позовна давність не поширюється (у редакції до 2012 року).

Проте пункт 4 частини першої статті 268 ГК за своєю суттю спрямований на захист прав власників і інших осіб від держави.

Оскільки держава зобов'язана забезпечити належне правове регулювання стосунків і відповідально за прийняті його органами незаконні правові акти, їх відміна не повинна ставити під сумнів стабільність цивільного оборотупідтримувати яку покликані норми про позовну давність, тому, на відміну від інших учасників цивільних правовідносин, держава несе ризик закінчення терміну позовної давності на оскарження незаконних правових актів державних органів якими порушено право власності або інше речове право.

Отже, враховуючи статус держави і його органів як суб'єктів владних повноважень положення пункту 4 частини першої статті 268 ГК не поширюються на позови прокуратурищо пред'являються від імені держави і спрямовані на захист права державної власності, порушеного незаконними правовими актами органу державної влади.

На такі позови поширюються положення статті 257 ГК відносно загальної позовної давності, а на підставі частини першої статті 261 справжнього Кодексу течія позовної давності починається з дня, коли держава в особі його органів як суб'єктів владних повноважень упізнало або могло дізнатися про порушення прав і законних інтересів.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини