Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Планується ухвалити новий Закон ОРД

10 жовтня 2016, 16:02
1491
0
Реклама

Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує прийняти за основу законопроект № 4778 "Про оперативно-розшукову діяльність".

Метою законопроекту є вдосконалення правових основ здійснення ОРД, приведення її у відповідність з європейськими стандартами, синхронізація ОРД і процесуальної діяльності, здійснюваної відповідно до КПК.

У пояснювальній записці відзначається, що чинний Закон про ОРД 1992 року морально застарілий, не відповідає існуючим громадським і правовим реаліям.

Проектом розкриті завдання ОРДсеред яких:

- пошук і фіксація фактичних даних про протиправну діяльність осіб (груп осіб);

- отримання інформації про правопорушення, які не є карними, встановлення яких сприяє рішенню завдань протидії злочинності;

- отримання інформації про факти і обставини, які не мають ознак карного правопорушення, проте, згідно із законодавством, вимагають перевірки.

Пропонується надати можливість здійснення ОРД Держприкордонслужбі, ГБР, НАБУ, Нацполиции, СБУ, відповідним органам прибутків і зборів, відповідним органам пенітенціарної служби, розвідувальному органу Міноборони, Службі зовнішньої розвідки, управлінню держохорони.

Також пропонується заборонити проведення ОРД підрозділам інших міністерств, відомств, громадським, приватним організаціям або особам.

У проекті визначається вичерпний перелік підстав проведення ОРД, чітко визначаються самі оперативно-розшукові заходи і порядок їх здійснення, вимоги до документального оформлення.

Один з розділів законопроекту присвячений оперативно-розшуковому виробництву. Визначені стадії, терміни ведення оперативно-розшукових справ, їх закриття, використання матеріалів, отриманих в результаті ОРД.

Відзначається, що державний контроль за ОРД може здійснюватися у формі позавідомчого і відомчого контролю. Передбачена можливість і форми парламентського, судового і громадського контролю за ОРД.

Окрема увага присвячена прокурорському нагляду за дотриманням законності під час здійснення оперативно-розшукової діяльності. Визначені суб'єкти прокурорського нагляду, предмет нагляду, межі компетенції прокурорів в цій сфері.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини