Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Електрику не відключать до вирішення питання спірної заборгованості

12 вересня 2016, 12:06
1592
0
Автор:
Реклама

Кабмін постановою від 23 серпня 2016 року № 591 вніс зміни в Правила користування електричною енергією для населення.

Так, значно розширений перелік використовуваних термінів.

Як і раніше, споживання электрэнергии здійснюється на основі договори про користування між побутовим споживачем і електропостачальником, який розробляється останнім згідно з Типовою угодою про користування електричною енергією і полягає на 3 року. Договір вважається продовженим на кожен наступний рік, якщо за місяць до закінчення зазначеного терміну жодна із сторін не заявила про розірвання договору або про внесення в нього змін.

Електропостачальник не має права відмовити побутовому споживачеві, електроустановки якого розташовані на його території, в укладенні договору за умови, що нова електроустановка побутового споживача приєднана або потужність для діючої електроустановки побутового споживача збільшена у встановленому законодавством порядку.

Для укладення договору побутовий споживач звертається до електропостачальника з письмовою заявою і пред'являє оригінали документів:

- паспорти;
- реєстраційного номера облікової картки платника податків;
- документу, що підтверджує право власності або користування на об'єкт споживача або права власності або користування на земельну ділянку (на період будівництва об'єкту споживача).

Заява разом з копіями документів можна відправити поштою.

У укладенні договору може бути відмовленоякщо поданий неповний пакет документів або їх копії не завірені в установленом законом порядку.

Енергопостачальник впродовж 10 робочих днів з дня подачі побутовим споживачем заяви і пакету документів готує в двох екземплярах проект договорупідписує і надає його особисто або направляє поштою споживачеві або його представникові для ознайомлення і підписання. Підписаний екземпляр договору повертається електропостачальникові впродовж 10 робочих днів.

Для розірвання договору споживач повинен подати постачальникові письмова заявау якому вказує день припинення електропостачання на об'єкт побутового споживача. У вказаний день представник електропостачальника разом із споживачем проводить контрольний огляд вузла обліку і відключає електроустановку об'єкту побутового споживача від електричних мереж і вживає заходи для запобігання мимовільному підключенню. Прводится звіряння спожитої і сплаченої електроенергії і здійснюються остаточні розрахунки за електроенергію.

Згідно зі змінами, у разі пред'явлення побутовим споживачем електропостачальникові, зокрема персоналу, прибулому для відключення його об'єкту від електромережі, квитанції чи іншого документу, що підтверджує повну оплату за спожиту електроенергію, відключення не робиться.

Спірні питання заборгованості вирішуються шляхом переговорів між електропостачальником і побутовим споживачем або в судовому порядку. До вирішення спірного питання між сторонами відключення об'єкту побутового споживача не робиться.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини