Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ ввів принцип "нульової відповідальності" для утримувачів банківських карт

9 вересня 2016, 09:55
23631
3
Реклама

Сьогодні, 9 вересня, набуло чинності постанова Правління Національного банку України від 6 вересня № 382 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".

У Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням внесені зміни, згідно з якими умови договору банку з користувачем про використання електронного платіжного засобу не повинні містити вимогу про безумовну відповідальність користувача електронного платіжного засобу за неналежний переклад, виключення - якщо доведено, що дії або бездіяльність користувача привели до втрати електронного платіжного засобу користувача, розголошуванню Пина або іншій інформації, яка дозволяє ініціювати платіжну операцію.

НБУ чекає, що введення такої вимоги спонукатиме банки удосконалювати рівень обслуговування користувачів платіжних карток і сприяти росту довіри користувачів до використання карт.

Нагадаємо, що так званий "принцип нульової відповідальності" був введений в Україні системою VISA для утримувачів своїх карт з серпня 2016 року. Тобто, якщо шахраї вкрадуть засоби з карти клієнта, банк буде зобов'язаний відшкодувати останньому усі його фінансові втрати, якщо не буде доведено, що крадіжка грошей сталася з вини самого клієнта. Таке нововведення від VISA було негативно сприйняте банкірами.


Також постановою № 382 до 31 грудня 2018 року (було - 31 травня 2017 року) продовжений граничний термін переходу на обслуговування банків-учасників платіжних систем, які користуються послугами процесингових установ-нерезидентів з операцій із застосуванням електронних платіжних засобів на території України, до процесингових установ-резидентів.

Крім того, окремі норми Положення погоджені із законодавством у сфері електронної комерції, запобігання і протидії легалізації (відмиванню) прибутків.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини