Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правоохоронцям заборонять вилучати системні блоки ІТ- компаній - прийнято за основу

8 вересня 2016, 10:53
1477
0
Реклама

8 вересня Верховною Радою прийнятий за основу законопроект № 3719 про внесення змін до Карного процесуального кодексу відносно окремих питань слідчих дій з метою забезпечення додаткових гарантій законності при їх проведенні.

Законопроект регулює порядок арешту системних блоків в ІТ- компаніях.

Запропоновано встановити, що правоохоронці можуть заарештовувати і вилучати системні блоки тільки на підставі постанови слідчого судді і виключно за умови скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину.

У інших випадках слідчий або прокурор матимуть право тільки копіювати дані з системних блоків.

Також передбачається, що адвокат зможе залучитися до процесу обшуку на будь-якому його етапі.

Згідно з проектом обшук дозволений тільки як виняткова слідча дія, коли неможливо отримати інформацію іншим способом. У клопотанні про надання дозволу на проведення обшуку треба буде обов'язково викласти аргументацію необхідності обшуку і детального опису предметів і осіб.

Передбачається, що прийняття таких змін гарантуватиме умови стабільної роботи і розвитку ІТ- галузі в Україні, слідчі органи не зможуть блокувати роботу підприємств.

До другого читання законопроект допрацюють за прискореною процедурою.

У виступах депутатів повідомлялося, що правоохоронні органи проти таких змін, і є ризик, що в другому читанні законопроект не буде ухвалений.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини