Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про Вищу раду правосуддя ухвалять до кінця вересня

Реклама

27 липня Радий з питань судової реформи і Координатор проектів ОБСЄ в Україні організували обговорення проекту Закону "Про Вищу раду правосуддя".

Згідно зі змінами Конституції Вища рада правосуддя - єдиний орган, уповноважений вирішувати питання кар'єри суддів і залучення їх до відповідальності. На експертне обговорення був винесений проект спеціального Закону, розроблений у рамках Радого з питань судової реформи.

Як відмітив заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Филатов, Президент внесе законопроект до парламенту до початку наступної сесії. І, оскільки 30 вересня набудуть чинності зміни в Конституції, до цієї дати він має буде бути проголосований.

Також він відмітив, що створення Вищої ради правосуддя - це не зміна назви Вищої ради юстиції. Йдеться про зміну статусу і розширення повноважень - Вища рада правосуддя замінить парламент в питанні залучення суддів до відповідальності. Принциповим моментом, що гарантує незалежність суддів (головне, що повинна забезпечити реформа), являється те, що більшість в раді складають судді. Інші члени повинні відповідати критеріям професіоналізму і політичної нейтральності.

Як Вища рада правосуддя зможе гарантувати незалежність суддів на ділі - складно сказати. Цей орган повинен гарантувати виконання статті 6 Закону "Про судоустрій і статус суддів"а саме - дотримання заборони на втручання в здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів будь-яким способом, неповага до суду або суддів, збір, зберігання, використання і поширення інформації усна, письмово або іншим способом з метою впливу на безсторонність суду. Рада суддів України (який залишається) повинна буде забезпечувати захист інтересів суддів і їх діяльності. При цьому Вищій раді правосуддя не представлені дієві механізм реагування на звернення про тиск. Так само, як і Рада суддів України зараз, він не зможе їх захистити інакше, ніж через напрям звернень в компетентні органи.

Ще один момент, на який звернули увагу учасники дискусії в контексті незалежності судової влади через її оновлення, - це вимоги до досвіду для членів Вищої ради правосуддя. Проект передбачає наявність 10-річного стажу на суддівській посаді. З одного боку, цей поріг гарантує досвід, з іншої - в найвищий орган потрапить тільки "стара гвардія". Відмітимо, що зараз діючі судді походять кваліфікаційне оцінювання, яке якраз і є першим кроком до оновлення суддівського корпусу і повинне відбракувати некомпетентних і недобросовісних. У ідеалі залишаться тільки гідні, які і займуться кар'єрою і відповідальністю інших суддів.

За прогнозами представників Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів (діючих органів по притягненню суддів до відповідальності) Вища рада правосуддя зіткнеться з лавиною скарг. Щоб уникнути передбачуваного 6-кратного збільшення матеріалів (зараз щомісячно надходить від 100 до 1000 скарг) треба передбачити фільтр, а також переглянути обов'язковість ухвалення рішення колегіально.

Для ефективної роботи Вищої ради правосуддя передбачено створення 3-4 дисциплінарних палат у складі 4 осіб. Єдність дисциплінарної практики буде забезпечена через рішення, прийняті за результатами оскарження рішень палат. У Раді функціонуватимуть відділи за поданням згоди на арешт і затримання, кадровий відділ. Також вводиться служба інспекторів.

Новий дисциплінарний орган - нова дисциплінарна процедура. Учасники круглого столу упевнені, що на цьому етапі розвитку суспільства зважаючи на низький рівень довіри до суддів дисциплінарне провадження повинне відповідати принципу змагальності і бути публічним. Можливо, в майбутньому це змінять, але зараз буде забезпечена квазісудова процедура. При цьому слід пам'ятати, що змагальність мається на увазі не в класичному виді, адже йдеться про захист публічного інтересу, не дивлячись на те, що скарга на дії судді і подається фізичною особою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини