Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У проекті Трудового кодексу не передбачено збільшення тривалості робочого часу

27 липня 2016, 10:16
1042
0
Реклама

Минсоцполитики спростовує інформацію про те, що в проекті Трудового кодексу України (№ 1658, прийнятий за основу 5.11.2015) нібито передбачається збільшення нормальної тривалості робочого часу в тиждень в порівнянні з нормами діючого Кодексу законів про працю України.

У Міністерстві роз'яснили, що згідно частини першої статті 50 КЗоТ нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин в тиждень. Положеннями статті 130 проекту ТК встановлено, що нормальна тривалість робочого часу складає 40 годин в тиждень.

Для окремих категорій працівників, визначених статтею 131 проекту ТК, встановлюватиметься скорочений робочий день, зокрема:

- для працівників у віці 16 - 18 років - 36 годин в тиждень
- для осіб у віці 15 - 16 років - 24 годин в тиждень;
- для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, - не більше 36 годин в тиждень.

Крім того, встановлено, що тривалість робочого часу учнів, працюючих у вільний від навчання час, не може перевищувати 12 годин в тиждень для осіб у віці до 16 років і 18 годин в тиждень для осіб у віці від 16 до 18 років. Законами може встановлюватися скорочений робочий час для окремих категорій працівників (учителів, лікарів і інших).

Статтею 138 проекту ТК встановлено, що тривалість щоденної роботи в межах робочого тижня має бути, як правило, однакова. Колективним договором, а якщо він не полягав - нормативним актом працедавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), тривалість щоденної роботи може бути продовжена, але не більше ніж до 10 годин за умови дотримання тижневої норми робочого часу.

За інформацією Минсоцполитики

Читайте також: У Минсоцполитики розхвалюють проект Трудового кодексу

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини