Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нормативні акти можна оскаржити впродовж півроку з дня публікації

18 липня 2016, 15:03
1058
0
Автор:
Реклама

За правилами частин першої і другої статті 99 КАС для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод і інтересів встановлений 6-місячний термінякий обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинно було дізнатися про порушення своїх прав, свобод і інтересів.

Це роз'яснено в постанові Верховного Суду України від 22 червня 2016 року у справі № 800/191/16.

У цій справі оскаржилися укази Президента від 27 серпня 2014 року № 694/2014 "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг" і від 10 вересня 2014 року № 715/2014 "Про затвердження Положення про Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг".

Позивачка просила суд визнати ці укази незаконними і відмінити їх. При цьому вона пропустила термін звернення до суду, оскільки дізналася про порушення свого права указами тільки 23 березня 2016 року з постанови Київського апеляційного адміністративного суду від 15 березня 2016 року.

ВАСУ залишив її позов без розгляду у зв'язку з пропуском терміну звернення до адміністративного суду.

ВСУ залишив це визначення в силі, підтвердивши правильність виводу, згідно з яким позивачка мала можливість і повинна було дізнатися про порушення своїх прав, свобод і інтересів ще в 2014 році, тобто з моменту публікації оспорюваних указів в Офіційному віснику Президента України.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини