Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновані зміни в УК для боротьби з домашнім насильством

18 липня 2016, 11:11
1014
0
Реклама

Групою депутатів до парламенту поданий законопроект № 4952 "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству відносно жінок і домашнього насильства і боротьбу з цими явищами".

Законопроект імплементує положення Стамбульській конвенції у національне карне і карне процесуальне законодавство, має на меті запобігання дискримінації за ознакою підлоги і подолання гендерно-обумовленого насильства. Нагадаємо, ця конвенція підготовлена до ратифікації.

Так, в Карний кодекс пропонується внести нову статтю 126-1 "Домашнє насильство" - умисне систематичне здійснення фізичного, психологічного або економічного насильства відносно сьогодення або колишнього чоловіка або особи, з якою винен знаходиться (знаходився) в сімейних або близьких до них стосунках, що призводить до фізичних або психічних страждань, розладів здоров'я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілого. Санкція за такі дії - обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років.

Відносно особи, що зробила домашнє насильство, передбачається застосовувати обмежувальні заходинаприклад, заборонити знаходитися в місці спільного проживання з постраждалою особою, заборонити листування, телефонні переговори, направити особу на проходження спеціальної програми для кривдників. За невиконання тимчасових обмежувальних заходів пропонується карати арештом на строк до 6 місяців або обмеженням свободи на строк до 2 років.

До обтяжливим обставинам запропоновано віднести скоєння карного злочину відносно сьогодення або колишнього чоловіка або особи, з якою винен знаходиться (знаходився) в сімейних або близьких до них стосунках.

Запропоновані зміни і в статтю 152. Згвалтування пропонується визначити як здійснення сексуального насильства, пов'язаного з проникненням в тіло іншої особи (зараз - статеве знесення із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілого). При цьому мається на увазі вагінальне, анальне або оральне проникнення в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета без добровільної згоди потерпілого.

А статтю 153 "Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом" пропонується замінити на "Сексуальне насильство" - здійснення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов'язаних з проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілого.

Ще одна пропонована нова стаття - 151-3 "Примус до браку". Примус особи до того, що одружується або до продовження примусово укладеного браку, або до вступу в співжиття без укладення шлюбу, або до продовження такого співжиття, або заманювання з цією метою особи на територію іншої держави - карається арештом на строк до 6 місяців або обмеженням/позбавленням волі на строк до 3 років. Ті ж діяння, здійснені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або відносно особи, що не досягла шлюбного віку за законодавством України або іншої відповідної держави; чи відносно двох або більше за осіб, - карається обмеженням/позбавленням волі на строк до 5 років.

Також пропонується внести уточнення в статтю 134 "Незаконне проведення аборту", доповнивши її словами "або стерилізації"

Крім того, проектом передбачається ряд відповідних змін в КПК.

Зокрема, якщо відгук поданої раніше заяви про відкриття виробництва у формі приватного звинувачення був обумовлений істотними обставинами, то заява про скоєння карного злочину може бути подано повторно і одночасно з оскарженням потерпілим постанови прокурора або постанови судді (судна) про закриття карного виробництва.

При цьому істотними обставинами визнаються:
- примус потерпілого або його законного представника до відгуку заяви;
- наявність фізичних або психічних недоліків потерпілого, що виникли після подачі заяви, наявність залежності потерпілого від підозрюваного (обвинуваченого).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини