Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ змінив підхід до оцінки банками кредитного ризику

5 липня 2016, 10:15
1960
0
Реклама

Правління Національного банку України постановою від 30.06.2016 № 351 ствердило нове Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику по активних банківських операціях.

Мета нового Положення - забезпечити повну і своєчасну оцінку банками величини кредитного ризику, що сприятиме коректному розрахунку їх капіталу і, зрештою, посилить фінансову стійкість банківського сектора.

Документ вводить вдосконалені підходи до оцінки очікуваних втрат від кредитного ризику і грунтується на Базельських принципах банківського нагляду. Нове Положення сумісне із стандартом МСФО 9 (Фінансові інструменти), який також вимагає оцінки очікуваних збитків по фінансових інструментах і буде впроваджений на міжнародному рівні 01.01.2018.

Важливою особливістю Положення є поєднання чітких деталізованих правил і загальних принципів оцінки кредитного ризику, що передбачає можливість використання обгрунтованого судження як банку, так і регулятора. В результаті, банки не зможуть не визнати низьку якість активів, посилаючись на формальні правила.

У НБУ роз'яснили, що впровадження нового положення практично зробить неможливим кредитування банками фінансово неспроможних підприємств і придбання цінних паперів неякісних емітентів, що було загальнопоширеною практикою у минулому.

Для розрахунку величини очікуваних збитків Положенням передбачено застосування формулияка використовує три компоненти: вірогідність дефолту боржника (PD - probability of default), рівень втрат у разі дефолту (LGD - loss given default) і борг по активу (EAD - exposure at default).

Положення також передбачає:

- застосування стандартизованих підходів до оцінки фінансового стану боржників банку (эконометрической скоринговой моделі - для боржників-юрособ, перелік якісних і кількісних показників - для інших боржників);

- можливість оцінки кредитного ризику позичальника на основі характеристик групи компаній, з якою позичальник пов'язаний стосунками контролю або загальним економічним ризиком. Сьогодні кредитний ризик оцінюється виключно на індивідуальній основі для кожної компанії-позичальника. Фінансовий стан групи компаній може як поліпшити, так і погіршити оцінку кредитного ризику компанії-позичальника банку;

- інші чинники ідентифікації рівня кредитного ризику (зокрема, своєчасність виконання боржником своїх зобов'язань). Якщо спрацьовуватимуть ознаки високого кредитного ризику, категорія якості кредиту знижуватиметься, навіть якщо эконометрическая скоринговая модель визначатиме кредит таким, що має високу якість;

- розширення групової (портфельною) оцінки активів і визначення основних критеріїв такої оцінки. Кредити суб'єктам господарювання і фізичним особам на суму до 2 млн. грн. оцінюватимуться банками на портфельній основі;

- вдосконалені вимоги до переліку забезпечення і умов його прийнятності. Зокрема, майнові права (окрім майнових прав на депозити) виключено з переліку запоруки, який може враховуватися банками при визначенні розміру кредитного ризику.

Положення застосовуватиметься у тестовому режимі з 01.09.2016 і стане обов'язковим до виконання з 03.01.2017.

Нове Положення замінить діюче на сьогодні Положення про порядок формування і використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат по активних банківських операціях, затверджене постановою НБУ від 25.01.2012 № 23.

 Джерело: НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини