Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Києві пройшла конференція "Металобрухт: джерела освіти і тенденції ринку"

24 червня 2016, 16:12
1616
0
Реклама

Відкрив конференцію генеральний директор Агентства індустріального маркетингу Юрій Щирин. "Для розвитку нової і швидко зростаючої галузі економіки України - переробки відходів - АИМ створило аналітичну платформу для популяризації світового досвіду управління відходами, оцінки показників ринку і залучення інвестицій. У рамках координаційно-аналітичної платформи, яка називається Waste Management Coordination Platform (WMCP), наше підприємство проведе серію заходів з операторами і експертами ринків" - повідомив у своєму виступі пан Ю. Щирин.

У своїй доповіді Президент "УАВтормет" Василь Гуреев детально розповів про проблематику українського ринку сталевої ломи, вказавши, що українські заготівельні підприємства можуть повною мірою забезпечити потреби металургів. Проте для цього необхідно створити певні умови і відмовитися від практики залучення адміністративного ресурсу для вирішення державних завдань. Доповідач вказав на бездіяльність МЭРТ в рішення цих завдань і призвав сторони продовжувати діалог.

Віце-президент "Укрметаллургпрома" Дмитро Белокуров проаналізував діяльність української металургійної промисловості в 2015 р. і вказав на збільшення експортної орієнтації галузі - близько 85% зробленої металопродукції експортується. Україна зараз відчуває гостру необхідність в індустріалізації економіки і створенні виробництв з високою доданою вартістю, а це досягається підприємствами переробниками, тобто з високим рівнем переробки сировини, якою є металобрухт. В той же час українська металургія залишається локомотивом національної економіки, нарощує обсяги виробництва сталі і питання забезпечення виробництва металобрухтом є найважливішим завданням, для вирішення якої потрібний діалог. До такого діалогу металурги готові.

У доповіді члена-кореспондента НАН Валерія Мазура були порушені питання розрахунку потреби металургійних підприємств в привозному металобрухті. Зокрема, доповідач вказав, що реальний очікуваний рівень виробництва сталі в поточному році не перевищить 23-24 млн. тонн і, отже, на українському ринку спостерігатиметься надлишок металобрухту, який повинен експортуватися.

Генеральний директор ЧАО "КЕРАМЕТ" розповів про законодавчі аспекти ринку металобрухту. "У зв'язку із законом №3868 ставка мита на експорт металобрухту може підвищитися до 30 євро/тонну (раніше було 10 євро), що приведе до дефіциту сировини на ринку України, непрозорості ломозаготовительной галузі, зниженню цін на світових ринках і падінню попиту на металопрокат. Ми страждаємо від того, що відсутній стратегія розвитку в області металургії, нас не чує влада, тому, передусім, необхідно розвивати діалог",- заявив Володимир Бублей.

У свою чергу, представник ТОВ "Балкер" Андрій Андрейчиков відмітив, що ринок ломи в Україні існує поза правовим полем. "Судові позови компаній "Метинвест" і "Интерпайп" повністю заблокували експорт, і якщо з наступного року повернуть ще і ПДВ на операції з ломом, то виробники просто підуть з цього ринку. За оцінками, ринок металобрухту складає близько 1 млрд. доларів США, і якщо хоч 1% піде в казну - це успіх. Сьогодні ми знаходимося на стадії створення Асоціації вторинних металів, тому я пропоную створити робочий гурт виробників ломи і почати роботу по розробці законодавчої бази, щоб легалізувати ринок в Україні" - заявив він.

У рамках обговорення питань за альтернативними джерелами ломообразования уперше були озвучені показники освіти і переробки військового і суднового металобрухту.

"Щорічні об'єми освіти і реалізації військової ломи чорних металів по структурних підрозділах Міністерства оборони України, МВС і МНС оцінюються в 300-350 тис. тонн і в 20-25 тис. тонн ломи кольорових металів. При цьому, оборот цього сегменту сировинного ринку перевищує 1,5-1,7 млрд. грн. в рік. При цьому такий металобрухт реалізується не ефективно" - відмітив у своїй доповіді експерт Андрій Сирик.

Загальні запаси суднового металобрухту в Україні оцінюються на рівні в 10 млн. тонн. При цьому в Україні немає підприємств, що спеціалізуються на рентабельній переробці суднової ломи. Про кращий світовий досвід, економічних і екологічних аспектах оброблення судів розповів у своєму виступі Валерій Войниченкофінансовий директор компанії "Вернал"

Про організацію і законодавче регулювання ринку ломи і відходів чорних металів у Болгарії в режимі Skype- конференції розповів Явір Божанковзаступник голови "Асоціація Рециклирующей Індустрії - АРИ" (Болгарія). Учасники конференції в інтерактивному режимі змогли поставити питання, що цікавлять, експертові.

Участь в роботі конференції взяли близько 80 делегатів, заслуховувало 15 тематичних доповідей. Крім того, учасники конференції запропонували підготувати звернення до органів виконавчої влади, в якому викласти проблематику ринку і шляху вирішення спірних питань.

Довідка. Конференція "Металобрухт: джерела освіти і тенденції ринку" була організована Агентством Індустріального Маркетингу (АИМ), за підтримки, Асоціації Української асоціації вторинних металів по енергоефективності і енергозбереженню, Українській Ресайклинг Асоціації і Об'єднанню підприємств "МЕТАЛЛУРГПРОМ". Генеральний інформаційний партнер: газета "Бізнес", інформаційний партнер: ЛИГА:ЗАКОН.

Партнер конференції - космополіт бренд PRIMЕ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини