Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

17 червня 2016, 12:25
3347
0
Реклама

1. Ухвалений Закон про реструктуризацію кредитів підприємств

Верховна Рада 14 червня ухвалила Закон "Про фінансову реструктуризацію", який визначає умови і порядок проведення процедури фінансової реструктуризації для юрособ-суб'єктів підприємницької діяльності. Процедура передбачає добровільну, а не обов'язкову участь підприємств, проходитиме при узгодженні усіх сторін. Закон діятиме 3 року.

2. Спрощений порядок відкриття банками рахунків юрособам

16 червня вступило в силу постанова НБУ № 346яким скасовані вимоги про представлення у банк при відкритті рахунків копії засновницьких документів юрособами, зареєстрованими після 01.01.2016. Таким чином, норми Інструкції приведені у відповідність з новими вимогами законодавства відносно спрощення ведення бізнесу.

3. Мобільні групи почали перевірки на митницях

При Мінфіні створений Міжвідомчий цільовий центр і 20 спільних мобільних груп по запобіганню і виявленню порушень законодавства з питань державної митної справи. Мобільні групи мають право безперешкодного доступу в усі зони митного контролю і пункти пропуску. Відповідна постанова Кабміну № 371 набуло чинності 15 червня.

4. Закон про зменшення акцизного збору на б/у авто переданий на підпис Президентові

Розблокований процес підписання Закону про внесення змін до НК відносно стимулювання розвитку ринку б/у ТС. Депутати 16 червня відхилили проект постанови про відміну ухвалення Закону, голова ВР підписав Закон і передав його на підпис Президентові.

5. Поліція посилила контроль за перевезенням небезпечних вантажів

До 30 червня правоохоронці здійснюватимуть посилений контроль за дотриманням законодавства водіями, які здійснюють перевезення небезпечних вантажів, перевіряти наявність у них необхідних документів. Також поліцейські приділять увагу належному оформленню перевізних документів, відповідності маркіровки ТС, якими перевозяться відповідні категорії вантажів, інформаційними таблицями/знаками.

6. Банки можуть міняти курс валют впродовж дня

З 15 червня, коли набуло чинності постанова НБУ № 341банки і фінустанови можуть міняти курси купівлі/продажу інвалюти впродовж операційного (робітника) дня. Також дозволено встановлювати різні курси в касі банку, фінустанови, їх відособлених підрозділах, пунктах обміну валюти, розташованих по різних адресах. При здійсненні готівкових операцій конвертації однієї інвалюти в іншу банкам дозволено використовувати власний комерційний курс, а не офіційний курс НБУ.

7. Діє Регламент максимальних рівнів забруднюючих речовин в харчових продуктах

15 червня набув чинності Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин в харчових продуктах. Документ застосовується для усіх операторів ринку, які роблять вказані в Регламенті харчові продукти. Продукти/інгредієнти не можуть знаходитися в обороті, якщо вони містять забруднюючі речовини з перевищенням максимальних рівнів, приведених в Додатку. Але продукти, що не відповідають вимогам Регламенту, можна робити ще рік, і продавати до закінчення терміну їх придатності.

8. Визначений орган ліцензування у сфері ветеринарної медицини

Госпродпотребслужба видаватиме ліцензії на право здійснення госпдіяльності по ветеринарній практиці, якщо претендент ліцензії відповідає ліцензійним умовам здійснення такої госпдіяльності. Це передбачено постановою Кабміну № 360яке набуло чинності 16 червня.

9. Планується дозволити ФОП брати інших працівників на місце мобілізованих

Комітет ВР рекомендує прийняти законопроект № 2144яким пропонується встановити, що при розрахунку загальної кількості осіб, що полягають в трудових стосунках з единоналожником-физлицом, не враховуються працівники, покликані на військову службу по мобілізації, на особливий період. Прийняття змін забезпечить ФОП законну можливість працевлаштувати на місце мобілізованої особи іншого працівника і не застосовувати кількісні обмеження, встановлених НК.

10. Визначений банк для розрахунків по митних платежах

ГФС повідомила, що переможцем конкурсу з визначення уповноваженого банку на здійснення розрахунків з держбюджетом по митних платежах визначений "Укргазбанк". Графік роботи відділень банку повинен співпадати з графіком роботи відповідного митного органу, відділення розміщуватимуться на території пунктів пропуску і місць митного оформлення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини