Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції Верховного Суду

Реклама

Верховний Суд України

Обтяження відносно майна діють, навіть якщо не внесені в Реєстр

При розгляді справи № 6-605цс16 про визнання договору купівлі-продажу квартири недійсним і визнанні права власності Суд висловився відносно продажу квартири, забороненої до відчуження. Зокрема, роз'яснено, що принцип обов'язковості судових рішень поширюється також на визначення суду про забезпечення позову. Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо неприйняття заходів забезпечення може утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду. Забезпечення позову по суті - це обмеження суб'єктивних прав, свобод і інтересів відповідача або пов'язаних з ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника). Вказані обмеження встановлює суд у визначенні, вони діють до заміни судом виду забезпечення позову або відміни заходів забезпечення позову. Тому той факт, що встановлені судом у визначенні обмеження не були зареєстровані в державному реєстрі, ведення якого передбачене Законом "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно і їх обтяжень"сам по собі не може служити підставою для висновку про відсутність такого обмеження і про те, що відповідач має право вільно розпоряджатися нерухомим майном, якщо про встановлене судом замкнете відчужувати майно відповідачеві точно відоме.

Суд не визнає право власності на об'єкт інвестування, якщо за договором отримується тільки право на придбання права власності

Розглянувши справу № 6-503цс16 про визнання майнових прав на об'єкт інвестування і частково недійсним іпотечного договору, знятті заборони на відчуження квартири, Суд роз'яснивщо за правилами статті 392 ГК позов про визнання права власності може бути пред'явлений: 1) якщо особа є власником майна, але за його право сперечається або не визнається іншою особою; 2) якщо особа втратила документ, що засвідчує його право власності. Якщо за змістом укладених договорів отримано тільки право на придбання права власності, а не само право власності на нерухоме майно, підстав для визнання майнових прав на об'єкт інвестування відповідно до статей 331, 392 ГК немає. При цьому, якщо договори іпотеки майнових прав на не закінчені будівництвом квартири укладені до визначення майнових прав на об'єкти незавершеного будівництва предметом іпотеки (2008 рік) вони підлягають визнанню частково недійсними.

Постраждалий на виробництві працівник має право вимагати відшкодування заробітку і додаткових витрат

При розгляді справи № 6-481цс16 Суд роз'яснив, що працівник, якому причинна шкода каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням трудових обов'язків, має право вимагати від фізичної або юридичної особи, яка його нанесла, відшкодування заробітку (доходу), втраченого їм внаслідок втрати або зменшення професійної або загальної працездатності, а також відшкодування додаткових витрат, пов'язаних з необхідністю посиленого харчування, санаторно-курортного лікування, придбання ліків, протезування, стороннього відходу і т. д.

Якщо у померлого була співмешканка, спадкоємці згідно із законом можуть оформити спадок тільки після вирішення суперечки про її права

Розглянувши справу № 6-692цс16 по суперечці про розділ спадку між спадкоємцями згідно із законом, Суд дійшов висновкущо за наявності суперечки про визнання факту проживання з померлим однією сім'єю, спадок між спадкоємцями згідно із законом не ділиться. Згідно частини другої статті 1279 ГК спадкоємці, які разом із спадкодавцем були співвласниками майна, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділення їм в натурі цього майна, в межах їх долі в спадку, якщо це не порушує інтереси інших спадкоємців, що мають істотне значення. При вирішенні суперечок про розділ спадку і визнання права власності на спадкове майно суди встановлюють те, що належить спадкодавцеві на момент його смерті майно, що входить до складу спадку, а також з'ясовують чи не порушуються права і інтереси усіх спадкоємців, що мають право на спадок.

Іпотека дійсна з моменту первинного запису в реєстрі

Розглянувши справу № 6-2858цс15Суд роз'яснивщо у разі відміни незаконного судового рішення про визнання іпотеки недійсної, на підставі якого з Державного реєстру іпотек виключений запис про обтяження, дія іпотеки підлягає відновленню з моменту здійснення первинного запису в Державному реєстрі іпотек, яка виключена на підставі незаконного рішення суду, оскільки відпала основа виключення цього запису. Це означає, що іпотека є дійсною з моменту внесення про неї первинному запису в Державний реєстр іпотек.

Якщо сторона не була повідомлена про засідання, рішення іноземного суду в Україні не признається

Розглянувши справу № 6-1151цс16Суд роз'яснивщо у визнанні і виконанні арбітражного рішення може бути відмовлено на прохання тієї сторони, проти якої воно спрямоване, якщо ця сторона надасть компетентному суду, у якого просить визнання або виконання, доказу того, що сторона, проти якої прийнято рішення, не була належним чином повідомлена про призначення арбітра або про арбітражний розгляд або з інших поважних причин не могла представити свої пояснення. Згідно із статтею 9 Угоди про порядок вирішення суперечок, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності (СНД) у виконанні рішення може бути відмовлено на прохання сторони, проти якої воно спрямоване, тільки якщо ця сторона надасть компетентному суду по місцю, де потрібно виконання рішення, доказу того, що вона не була повідомлена про процес. У справі, що переглядається, Суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для визнання і приведення у виконання рішення Арбітражного суду Москви, оскільки був встановлений факт неповідомлення сторони про засідання суду.

Суд не стягне борг за комуналку в гуртожитку, якщо підприємство самовільно встановило тарифи

При розгляді справи № 6-2535цс15 було роз'ясненощо при рішенні суперечок про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги суд повинен зробити висновки відносно показників (складових), які включені в тарифи на комунальні і експлуатаційні послуги з розрахунку вартості розміщення і надання місця працівникам заводу для тимчасового проживання в гуртожитку.

Шкода, заподіяна бездіяльністю слідчого, відшкодовується на підставі ст. 1174 ГК

Розглянувши справу № 6-440цс16Суд роз'яснив, що якщо встановлена протиправна бездіяльність начальника слідчого відділу в частині невиконання ним службових обов'язків, відсутні спеціальні підстави для застосування ст. 1176 ГК. Шкода, заподіяна фізичній особі незаконними рішеннями, діями або бездіяльністю посадовця органу державної влади при здійсненні ним своїх повноважень, відшкодовується на основі статті 1174 ГК. Згідно з цією нормою обов'язок відшкодувати завданої шкоди потерпілому покладається не на посадове обличчя, незаконним рішенням, дією або бездіяльністю якого причинна шкода, а на державу Україна.

При невиплаті страхового відшкодування можна стягнути 3 % річних і інфляційні втрати

Розглянувши справу № 6-927цс16Суд роз'яснивщо правовідношення, в якому замовник зобов'язаний сплатити надану послугу в грошах, а виконавець має право вимагати від замовника відповідної оплати, тобто, в якому передбачається передача грошей як предмета договору або сплата їх як ціни договору, є грошовим зобов'язанням. Таким чином, на нього поширюється дія частини другої статті 625 ГК як спеціального виду цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов'язання.

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кадрові рішення III З'їзду адвокатів залишені в силі

6 червня Суд виніс постанова у справі № 826/14693/15, яким підтвердив правомірність обрання членів УСЮ, ВККС і члена кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів ІІІ З'їздом адвокатів. Колегія суддів не знайшла підтвердження аргументів позивачки - Катерини Коваль про протиправне недопущення делегатів від конференції адвокатів міста Києва на III З'їзд адвокатів України, а також твердження про те, що не могли бути обраними на III З'їзд адвокати, що не сплатили щорічний внесок. Колегією суддів не встановлено бажання делегатів, обраних конференцією адвокатів міста Києва, брати участь в роботі з'їзду, який починається з реєстрації делегатів для встановлення правомочності з'їзду. Визнавши необгрунтованими аргументи позивача, суд повністю відмовив в задоволенні позову.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини