Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ і пленум ВССУ

Реклама

Верховний Суд України

Не допускається об'єднання в одно виробництво вимог, що підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлене законом

При розгляді справи № 6-2578цс15 за позовом юрособи до фізособи і юрособи про відшкодування витрат в порядку регресу і стягнення франшизи, Суд роз'яснивщо господарському суду підвідомчі справи між юридичними особами по спорах, що виникають при укладенні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів. Не допускається об'єднання в одно виробництво вимог, що підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлене законом. Розгляд справ між юридичними особами віднесений до компетенції господарського суду. Тому вказана справа в частині позовних вимог до юрлицуо відшкодуванні витрат в порядку регресу не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. Судове рішення підлягає відміні з припиненням провадження у справі або залишенню заяви без розгляду по підставах, визначених статтями 205 і 207 ГПК. Згідно з пунктом 1 частини першої статті 205 ГПК суд своїм визначенням припиняє провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Про порядок користування загальним майном дружини можуть домовитися усно, про розділ - завіривши договір нотаріально

Розглянувши справу № 6-3037цс15Суд роз'яснивщо домовленість про порядок користування загальним майном подружжя може бути досягнута в усній, простій письмовій або письмовій нотаріальній формі, а договір про розділ загального майна підлягає нотаріальному посвідченню.

Суд може змінити розмір орендної плати в договорі, якщо змінилася нормативна грошова оцінка землі

При розгляді справи 6-325цс16 Суд дійшов висновкущо нормативна грошова оцінка земель є основою для визначення розміру орендної плати, а зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки є основою для перегляду розміру орендної плати. Відповідно до статті 30 Закону "Про оренду землі" зміна умов договору оренди землі здійснюється по взаємній згоді сторін. У разі недосягнення згоди відносно зміни умов договору оренди землі спор вирішується в судовому порядку. Згідно із статтею 651 ГК зміна або розірвання договору допускається за угодою сторін, якщо інше не встановлене договором або законом. Частиною другої цієї статті визначено, що договір може бути змінений або розірваний за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору іншою стороною і в інших випадках, встановлених договором або законом.

Недоотриманий внаслідок неправильного нарахування покладених виплат дохід можна стягнути як збитки

Рассмовтрев справа № 6-237цс16 за позовом судді у відставці до теруправлению Державної судової адміністрації, Державної казначейської служби про стягнення упущеної вигоди, Суд роз'яснивщо згідно п. 2 ч. 2 ст. 22 ГК збитками є прибутки, які особа могла б реально отримати при звичайних обставинах, якби його право не було порушене (упущена вигода). Отже, поняття "збитки" передбачає і упущену вигоду, під якою розуміються прибутки, які особа могла б реально отримати при звичайних обставинах, якби його право не було порушене. Збитки позивача полягають не в його реальних втратах, які він поніс або понесе, а в тих прибутках, які позивач не отримав або недоотримає внаслідок порушення його цивільного права.

Рішення третейського суду може бути оскаржене до суду по місцезнаходженню третейського суду

При розгляді справи № 6-524цс16 про визнання недійсним договори відносно надання кредитної лінії, Суд роз'яснивщо що місцем проведення третейського розгляду справи в постійно діючому третейському суді є місцезнаходження третейського суду, незалежно від того, де фактично відбувся розгляд цій третейської справи.

Вищий спеціалізований суд по розгляду цивільних і карних справ

При виборі способу звернення стягнення на предмет іпотеки визначальними є умови іпотечного договору

Розглянувши справу № 6-36384св15Суд роз'яснивщо виходячи з норм Закону "Про іпотеку", ГК, ГПКзвернення стягнення на предмет іпотеки шляхом застосування процедури продажу, встановленого ст. 38 Закону "Про іпотеку", можливо лише у разі, коли такий спосіб передбачений договором про задоволення вимог іпотекодержателя або відповідною обмовкою в іпотечному договорі.

Прийнята постанова Пленуму про практику зняття арешту з майна

У постанові Пленуму ВССУ "Про судову практику у справах про зняття арешту з майна", прийняте 3 червня, роз'яснені питання: розмежування способів судового захисту (хто і при яких передумовах має право на поводження з позовом про зняття арешту з майна в позовному виробництві, хто має право тільки на оскарження дій державного виконавця або іншої особи (слідчого) при накладенні арешту на майно); пов'язані із застосуванням норм СК і ГК відносно приналежності майна на праві загальної спільної власності членам сім'ї і дружинам, яке виключається з опису, і розмір частин цього майна; різниці між арештом майна і описом майна та ін.

Прийняті в першому читанні проекти постанов Пленуму відносно виконання рішень у цивільних справах, про застосування Конвенції про викрадення дітей, про карне виробництво відносно неповнолітніх

На засіданні Пленуму 3 червня в першому читанні були схвалені проекти постанов : "Про практику розгляду судами процесуальних питань, пов'язаних з виконанням судових рішень у цивільних справах", "Про застосування судами Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей при розгляді цивільних справ", "Про практику здійснення судами карного виробництва відносно неповнолітніх".

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини