Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поступка податкового боргу платника третім особам заборонена

6 червня 2016, 14:38
615
0
Автор:
Реклама

Поступка податкового боргу платника податків третім особам забороненаа сплата грошового зобов'язання платника податків дозволяється тільки особам, які є гарантами виконання податковому обов'язку (представниками або податковими агентами).

Про це розповіла ГФС в листі № 3477/З/99-99-19-02-02-14.

Відповідно до пп. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 НК платник податків зобов'язаний сплачувати податки і збори в терміни і в розмірах, встановлених НК і законами з питань митної справи.

Податковим обов'язком признається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати і сплатити суму податку і збору в порядку і терміни, певні НК, законами з питань митної справи (п. 36.1 ст. 36 НК).

Податковий обов'язок виникає у платника по кожному податку і збору (п. 36.2 ст. 36 НК).

Виконання податкового обов'язку може здійснюватися платником податків самостійно або за допомогою свого представника чи податкового агента (п. 36.4 ст. 36 НК).

Відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку несе платник податків, окрім випадків, певних НК або законами з питань митної справи (п. 36.5 ст. 36 НК).

Виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному об'ємі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством термін (п. 38.1 ст. 38 НК).

Сплата податку і збору здійснюється платником податку безпосередньо, а у випадках, передбачених податковим законодавством, - податковим агентом, або представником платника податку (п. 38.2 ст. 38 НК).

Забороняється будь-яка поступка грошового зобов'язання або податкового боргу платника податків третім особам. Але ця норма не поширюється на випадкиколи гарантами повного і своєчасного погашення грошових зобов'язань платника податків є інші особи, якщо таке право передбачено НК (п. 87.7 ст. 87 НК).

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини