Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Планується дозволити українцям міняти по батькові

1 червня 2016, 12:22
1705
4
Реклама

1 червня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2018 про внесення змін до Цивільного кодексу відносно права на зміну по батькові.

Законопроектом пропонується встановити право особи змінити своє по батькові - так само, як своє прізвище і власне ім'я.

Так, згідно зі змінами, фізична особа, яка досягла 16 років, зможе на власний розсуд змінити своє по батькові; а особа, що досягла 14 років, - з відома батьків або опікуна.

Відмітимо, що ці зміни були розроблені з метою виконання рішення ЕСПЧ по справі "Гарнага проти України". Наталія Гарнага в березні 2004 року подала заяву про зміні її по батькові з Володимирівни (по імені біологічного батька) на Юріївну (по імені вітчима), але отримала відмову української влади. Відповідно, не змогли їй допомогти і українські суди. У квітні 2007 року Н. Гарнага звернулася в ЕСПЧ, який в 2013 році в рішенні встановив порушення статті 8 Конвенцій про захист прав людини, враховуючи, що відповідні положення законодавства України, регулюючі питання зміни по батькові, сформульовані не досить чітко, в той час як ім'я і прізвище дозволено вільно міняти.

Зараз змінити по батькові фізособа може тільки у разі зміни його батьком свого власного імені або виключення відомостей про нього як про батька дитини з актового запису про народження.


Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини