Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ вирішив звернутися в КСУ з приводу конституційності тарифів на світло і воду

30 травня 2016, 17:04
3853
1
Автор:
Реклама

На черговому засіданні Пленуму Верховного Суду 30 травня було прийнято рішення звернутися до Конституційного Суду України з представленням відносно відповідності (конституційності) частин першої і другої статті 11 Закону "Про природні монополії"абзацу п'ятого частині першої статті 12 Закону "Про електроенергетику"пункту 4 частини першої статті 3 Закону "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг"абзацу восьмого частині першої статті 13 Закону "Про питну воду і питне водопостачання" (в частині повноважень НКРЭКУ)указів Президента від 27 серпня 2014 № 694/2014 "Про Національну комісію, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг", від 10 вересня 2014 № 715/2014 "Про затвердження Положення про національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг" положенням частини першої статті 8, частини другої статті 19, частини першої статті 106 і пунктів 3, 9, 91, 9-2 частини першої статті 116 Конституції.

Нагадаємо, Київський апеляційний суд в жовтня 2015 року припинив провадження у справі № 826/6876/15 о незаконності підвищення тарифів на електроенергію до роз'яснення Конституційним Судом повноважень Президента по створенню НКРЭКУ у світлі рішення КСУ від 8 липня 2008 року № 14-рп/2008. На цій підставі припиняється і розгляд інших справ, що стосуються тарифів на електроенергію. Визначення суду про можливість звернення в КСУ повинен розглянути Верховний Суд, який уповноважений направляти конституційні представлення.

Необхідність звернення в КСУ із цього приводу ВСУ повинен був розглянути ще в січні 2016 року. Але тоді було вирішено зняти з розгляду Пленуму питання про поводження з цим конституційному представленням у зв'язку зі вступом до Суду ще одного визначення, що стосується повноважень НКРЭКУ по встановленню тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення. Визначення від 26 листопада 2015 року у справі № 826/5964/15 спрямовано у ВСУ Київським апеллиционным адміністративним судом. Воно торкається, окрім указаных у більше ранньому зверненні положень законодавства, питання конституційності абзацу 8 частин 1 ст. 13 Закону "Про питну воду і питне водопостачання".

Таким чином, з рішення Конституційного Суду стане ясно, чи має повноваження (у світлі положень Конституції) НКРЭКУ, створена Президентом, встановлювати тарифи. Відмітимо, що укладення з приводу способу створення комисии КСУ вже робив - були визнані неконституційними повноваження Президента по створенню комісії, регулюючої природні монополії. Орган, створений в неконституційний спосіб, не має права встановлювати тарифи.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини