Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про оренду водних об'єктів загальнодержавного значення

24 травня 2016, 10:55
1882
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 20 квітня 2016 року розглянув справу 6-190цс16 за позовом прокурора Києво-святошинського району Київської області в інтересах держави до Києво-святошинської райдержадміністрації, орендаря, про визнання недійсним розпорядження, визнанні недійсним договори оренди водного об'єкту загальнодержавного значення. Дозвіл на укладення договору був наданий розпорядженням РГА 26 червня 2013 року. Цього ж дня був укладений договір оренди водного об'єкту і акт прийому-передачі водного об'єкту.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція.

Згідно частинами п'ятої, шостої статті 51 Водного кодексу (тут і далі - в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) орендодавцями водних об'єктів загальнодержавного значення є Кабінет Міністрів і місцеві державні адміністрації.

Розподіл повноважень по передачі водних об'єктів загальнодержавного значення здійснюється Кабінетом Міністрів відповідно до ВК і інших законів України.

Отже, за змістом частини п'ятої статті 51 ВК місцеві державні адміністрації безпосередньо визначені орендодавцями водних об'єктів загальнодержавного значення.

У справі, яка переглядається, суди встановили, що Кабмін не визначив обмежень для місцевої державної адміністрації про передачу в оренду водних об'єктів на території Гореницкого сільської ради Києво-святошинського району Київської області для рыборазведения, виробництва сільськогосподарської і промислової продукції, а також лікувальної і оздоровчої мети.

Таким чином, місцева державна адміністрація була наділена повноваженнями по передачі водних об'єктів загальнодержавного значення, оскільки вони не виключені з її компетенції.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини