Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законність судових рішень може перевіряти тільки суд вищої інстанції, - Рада суддів

29 квітня 2016, 15:35
1448
4
Автор:
Реклама

У зв'язку з дорученням Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана Міністерству юстиції провести перевірку так званих "неправомірних" рішень суддів, Рада суддів України нагадала, що згідно із статтею 6 Конституцій державна влада в Україні здійснюється за принципом її розподілу на законодавчу, старанну і судову.

Рада суддів України звертає увагу, що давати оцінку законності і обгрунтованості рішень судді можуть тільки суди апеляційної і касаційної інстанції. Мониторить діяльність професійного судді уповноважені Вища кваліфікаційна комісія суддів і Вища рада юстиції.

Оскільки Мінюст є органом старанної гілки влади і не має повноважень аналізувати рішення суддів, його втручання в роботу судді, який є носієм державної влади, розцінюватиметься не лише як грубе порушення незалежності судді, але і як прояв відвертого політичного тиску.


Судді розділяють думку суспільства про необхідність реформи судової системи і сподіваються, що її проведення відповідатиме усім європейським стандартам і вимогам, тому що, як вказано в укладенні №18 Консультативної ради європейських суддів "... судова влада повинна визнати, що критика є частиною діалогу між трьома гілками державної влади і суспільства в цілому, але існує чітка різниця між свободою висловлювання думок і законною критикою, з одного боку, і неповагою і неправомірним тиском на судову владу, з іншого боку". У КСЕС вважають, що політики не повинні використовувати спрощені або демагогічні аргументи у критиці судової влади під час політичних кампаній просто заради дискусії або з метою відвернення уваги від власних недоліків.

Рада суддів України закликає усіх представників влади, політиків і чиновників не розхитувати ситуацію в державі сумнівними заявами для отримання політичних дивідендів, а в межах своїх повноважень приєднатися до процесів побудови вільної, демократичної і правової України.

Джерело: Рада суддів України

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини