Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Майно подружжя залишається в загальній частковій власності, якщо ціна долі, що виділяється, не внесена на депозит суду

14 квітня 2016, 16:27
4181
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 30 березня 2016 року розглянув справу № 6-2811цс15 про розділ майна подружжя.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Відповідно до статті 69, 70 СК дружина і чоловік мають право на розділ майна, що належить їм на праві загальної спільної власності. У разі розподілу такого майна долі майна дружини і чоловіка є рівними.

Майно, що є об'єктом права загальної спільної власності подружжя, ділиться між ними в натурі. Якщо дружина і чоловік не домовилися про порядок розділу майна, суперечка може бути вирішена судом. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей і інші обставини, що мають істотне значення. Неділимі речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначене домовленістю між ними. Присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його долі в праві загальної спільної власності на майно, зокрема на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається тільки з його згоди, окрім випадків, передбачених ГК (частини перша, друга, четверта статті 71 СК).

Так, присудження судом грошової компенсації одному з подружжя замість його долі в праві загальної спільної власності на майно, зокрема на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається тільки за наявності згоди цієї особи на таке присудження, окрім випадків, передбачених статтею 365 ГК.

Положеннями цієї статті предусматрены підстави, за наявності яких суд може задовольнити позов співвласника про припинення права особи на частку в загальному майні, якщо: доля незначна і не може бути виділена в натурі; річ є неділимою; спільне володіння і користування майном неможливе; таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника і членам його сім'ї. Суд виносить ухвалу про припинення права особи на частку в загальному майні за умови попереднього внесення позивачем вартості цієї долі на депозитний рахунок суду.

Крім того, згідно частини третьої статті 370 ГК виділ долі з майна, що знаходиться в загальній спільній власності, здійснюється в порядку, встановленому статтею 364 справжнього Кодексу, частиною другої якій передбачено, що якщо виділ в натурі долі із загального майна не допускається згідно із законом або неможливе (частина друга статті 183 справжнього Кодексу), співвласник, який бажає виділу, має право на отримання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його долі.

Згідно частини п'ятої статті 71 СК присудження одному з подружжя грошової компенсації можливо за умови попереднього внесення другим з подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

Таким чином, якщо один з подружжя не зробив передбачених частиною п'ятої статті 71 СК дій відносно попереднього внесення відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду, а неділимі речі не можуть бути реально поділені між сторонами відповідно до їх долі, суд визнає ідеальні долі подружжя в цьому майні без його реального розподілу і залишає майно в їх загальній пайовій власності.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини