Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як працював бізнес-омбудсмен в 2015 році?

14 квітня 2016, 10:05
668
0
Реклама

Рада бізнес-омбудсмена України опублікувала звіт за 2015 ріку якому підвів підсумки діяльності по захисту інтересів українських підприємців в державних органах і поліпшенню бізнес-клімату в країні.

Так, в 2015 році Рада ініціювала 342 розслідування151 з яких було успішно закрито, а прямий фінансовий вплив розслідувань в звітному періоді склав 2,7 мільярда гривен.

З початку своєї діяльності (20 травня 2015 року) Рада прийняла в роботу 58% з 585 скарг, отриманих від представників бізнесу з усіх регіонів України. Найбільша кількість скарг поступила від підприємців Харківською, Дніпропетровською, Київською, Одеською, Запорізькою областей і Києва. Найменше - з Чернівецької, Хмельницької і Рівненської областей.

У звітному році найбільш проблемними для українського бізнесу виявилися податкові питання (затримка повернення ПДВ, перевірки державних фіскальних органів, проблеми електронного адміністрування ПДВ і митне оформлення) і окремі аспекти стосунків з силовими структурами.

За результатами розслідувань Рада надала 123 рекомендації відповідним органам державної влади, з яких більше 63% були виконані за станом на 31 грудня 2015 року.

На додаток до рекомендацій команда Ради бізнес-омбудсмена підготувала системні звіти з порадами про внесення змін до законодавства України по наступних темах: "Підключення до електропостачання", "Обрані проблеми підприємницької діяльності, які безпосередньо пов'язані з військовими діями на сході України і анексією АР Крим", "Проблеми адміністрування податків для бізнесу в Україні" і "Проблемні питання регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні". Ще два звіти - по роботі природних монополій і зловживань повноваженнями з боку силових структур - були представлені на початку 2016 року.

Для прозорої взаємодії в ході розслідувань і підготовки рекомендацій Рада підписала меморандуми про співпраці з Державною регуляторною службою, Міністерством юстиції, ГФС, спрямовані на розгляд конкретних скарг, поліпшення бізнес-клімату, попередження корупції і вдосконалення законодавства.

"Менш ніж за рік роботи ми досягли результату для сотень українських підприємців. Практика показує, що більшість державних органів, яким ми даємо рекомендації, прислухаються до нас і готові співпрацювати. Наша команда розширилася і набула досвіду, тому я переконаний, що нам під силу здійснити серйозні зміни"- відмітив Альгидрас Шемета, бізнес-омбудсмен України.

Джерело: Офіс бізнес-омбудсмена

Нагадаємо, що у ВР зареєстрований проект Закону "Про Установу бізнес-омбудсмена".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини