Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівник, фактично звільнений не на тій основі, яка вказана в наказі, підлягає відновленню

13 квітня 2016, 12:48
1534
0
Автор:
Реклама

Верховний суд украины на засіданні Судової палати у цивільних справах 23 березня 2016 року розглянув справу № 6-2748цс15 про відновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу і відшкодування моральної шкоди.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Відповідно до пункту 6 частин першої статті 36 КЗоТ основою для припинення трудового договору є відмова працівника від перекладу на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмову від продовження роботи у зв'язку зі зміною істотних умов праці.

Згідно з частинами третьої і четвертої статті 32 КЗоТ у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи по тій же спеціальності, кваліфікації або посаді. Про зміну істотних умов праці - систем і розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановленні або відміні неповного робочого часу, поєднанні професій, зміні розрядів і найменування посад і інших - працівник має бути сповіщений не пізніше чим за два місяці. Якщо колишні істотні умови праці не можуть бути збережені, а працівник не згоден на продовження роботи на нових умовах, то трудовий договір припиняється по пункту 6 статей 36 справжнього Кодексу.

Таким чином, зміна істотних умов праці може бути визнана законною тільки у тому випадку, якщо буде доведено наявність змін в організації виробництва і праці.

Зміна істотних умов праці, передбачена частиною третьої статті 32 КЗоТ, за своїм змістом не тотожно звільненню у зв'язку зі зміною організації виробництва і праці, скороченням чисельності або штату працівників на підставі пункту 1 частини першої статті 40 справжнього Кодексу, оскільки передбачає продовження роботи по тій же спеціальності, кваліфікації або посаді, але за новими умовами праці.

При звільненні працівника на підставі пункту 1 частини першої статті 40 КЗоТ у зв'язку зі змінами в організації праці, у тому числі скороченням штату працівників, необхідно дотримувати гарантії, передбачені статтею 49-2 КЗоТ.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини