Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Раді забракували проект про легалізацію домашньої прислуги

28 березня 2016, 12:22
566
0
Реклама

Комітет ВР з питань зайнятості рекомендує праламенту відхилити урядовий законопроект № 3734 про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно регулювання і легалізації зайнятості домашніх працівників.

Детально про проект читайте: Зареєстрований законопроект про легалізацію домашньої прислуги

Повний текст укладення Комітету з аргументацією доки не опублікований. Але в укладенні Головного науково-експертного управління ВР приведений ряд причин, по яких законопроект доцільно відхилити.

Так, згідно Конвенції МАРНОТРАТНИК № 189 про гідну працю домашніх працівників термін "домашня праця" означає роботу, яка виконується в домашньому господарстві або для домашнього господарства або домашніх господарств без всякого обмеження часу цієї роботи. А проектом "Домашня праця" визначається як "спрямована на обслуговування домашнього господарства (сім'ї) робота, що виконується особою у віці від 16 років на підставі трудового договору більше 80 годин в місяць".

На думку Управління, визначення законодавчих особливостей праці домашніх працівників не відноситься до питань, які повинні регулюватися в главі I "Загальні стани" КЗоТяк це пропонується в законопроекті. Законодавче визначення особливостей праці домашніх працівників юридично коректно робити шляхом доповнення КЗоТ спеціальною главою. При цьому продуктивнішим було б визначення "домашній працівник" на підставі відповідних положень Конвенції МАРНОТРАТНИК № 189, а не "домашня робота", говориться в укладенні.

Також необхідно чітко визначити питання виплати вихідної допомоги при звільненні за угодою сторін; матеріальній відповідальності працівника за збиток, заподіяний майну працедавця; забезпечення працівника житлом (у разі потреби); нерозголошування працівником конфіденційної інформації про сім'ю працедавця і тому подібне

Управління не бачить сенсу в запропонованих в проекті змінах в статтю 10 Закону про ЕСВ по віднесенню домашніх працівників до платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску. Адже якщо домашні працівники працюють за трудовим договором, то платниками єдиного внеску за них є їх працедавці - фізичні особи, що використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини