Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

LIGA: HUB чекає підприємців на Міжнародній будівельній виставці!

24 березня 2016, 11:55
1006
0
Автор:
Реклама

У рамках проекту LIGA : HUB компанія ЛИГА:ЗАКОН організувала дискусійну панель між представниками бізнесу, влада і експертами на тему "Державна регуляція у будівельній галузі".

Голова Державної регуляторної служби Ксения Ляпина розповіла, що на даний момент ГРС виконала більшість пунктів плану регуляції будівельної галузі, але деякі серйозні проблеми поки що не вирішені. Відомство покладає надії на ухвалення законопроектів про житлово-комунальні послуги і про приєднання до електромереж. Як відмітила пані Ляпина, ухвалення Закону про приєднання до електромереж зробить таке приєднання коротше і дешевше, але зараз проект на стадії внесення поправок.

Підприємцям також слід знати, що ГРС впроваджує нову методологію аналізу регуляторного впливу. Ця методологія дає можливість підрахувати, в скільки обійдеться суб'єктові господарювання та або інша регуляторна політика. Пані Ляпина роз'яснила, що правильне використання цього інструменту зменшить тиск на бізнес, тому бажано співпрацювати з відомством, висловлюючи свою думку і вносячи пропозиції.

Великою проблемою у будівельній галузі доки залишається Державна архітектурно-будівельна інспекція, діяльність якої регулюється старими нормативними актами, тому незрозуміло, чи може ГАСИ взагалі проводити перевірку. За даними ГРС, Державна архітектурно-будівельна інспекція зараз лідирує по кількості скарг. На щастя, заступник Міністра регіонального розвитку Максим Малашкин запевнив, що Минрегион найближчим часом планує розв'язати проблему із статусом ГАСИ і її повноваженнями на проведення перевірок.

Більше песимістичним баченням ситуації у будівельній сфері поділилася гендиректор Midland Development Ukraine і представник BRDO Олена Шуляк. Пані Шуляк розповіла, що в Києві відведення земельної ділянки вимагає 17 контактів з посадовцями і 55 окремих паперових документів. Уся процедура передачі земельної ділянки займає 2-3 року. На думку представника BRDO, причиною багатьох проблем у будівельній сфері є невідповідність законодавства практиці. Дуже важко притягати інвестиції, адже інвестор не розуміє технічних умов электро-, газо-, тепло-, водопостачання і їх вартість. Замовник ніколи не знає, які будуть умови розробки проектної документації, оскільки цих даних немає у вільному доступі. Критичним залишається отримання дозволу на проведення будівельних робіт : недивно, що в рейтингу Doing Business по напряму "Отримання дозволу на проведення будівельних робіт" Україна зайняла 140 місце з 189. Щоб якось вирішити існуючі проблеми у будівельній сфері, офіс BRDO розробив законопроекти про введення комплексного інженерного підключення, а також про зміни у сфері поштових адрес, які привласнюються об'єктам будівництва.

Крім того, за словами пані Шуляк, вимагають втручання з боку законодавця і нереально великі пайові внески на розвиток інфраструктури. У країнах Європи, до речі, такого платежу не існує. Нардеп Петро Сабашук погодився з думкою підприємців і пообіцяв лобіювати законодавчі зміни у відповідній сфері.

Сприяти тому, щоб пропозиції і скарги бізнесу врахували при розробці нормативних актів, буде компанія ЛИГА:ЗАКОН з допомогою комунікаційного проекту LIGA : HUB. Онлайн-ресурс підтримки проекту з цікавим і корисним контентом для керівників стартував за адресою platforma.ligazakon.net/ligahub.

До 26 березня у вас також є можливість побувати в креативному просторі LIGA : HUB. Для цього треба приїхати в КиевЭкспоПлаза за адресою: м. Київ, вл. Салютна, 2-Б. У нашому LIGA: HUB можна отримати професійні консультації юристів, бухгалтерів і HR- фахівців, ознайомитися з інноваційною хмарною розробкою для бізнесу - Платформою LIGA : ZAKON і власноручно протестувати її на сенсорній панелі. А в energy- зоні з Wi - Fi можна не лише зарядити мобільник, але і підкріпитися чашкою кави, а також поспілкуватися з партнерами в коворкинге.

Приїжджайте, не пошкодуєте!

Кристина Головко, ЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини